Mait Kraun • 12. jaanuar 2016 kell 9:00

Kolmandikku USA naftatootjatest ähvardab pankrot

Naftatootmine USAs  Foto: Bloomberg

Nafta hinnad langevad ja on järjest tõenäolisem, et USA naftatööstust võib tabada märkimisväärne pankrotilaine, vahendab MarketWatch.

Kolm suurt investeerimispanka – Morgan Stanley, Goldman Sachs ja Citigroup – prognoosivad, et nafta hind kukub läbi 30 dollari taseme ja võib jõuda isegi 20 dollarini barrelist. Peamised põhjused on USA dollari tugevnemine ja Hiina majanduse aeglustumine.

Ligi kolmandikku USA nafta- ja gaasitootjatest ähvardab 2017. aastaks pankrot või tõsine restruktrueerimine, teatas Wolfe Research oma raportis. Ellujäämine oleks mõnele võimalik, kui nafta hinnad taastuks 50 dollarini barrelist, teatasid analüütikud. Praegu kaupleb USA toornafta 30,4 dollaril barrelist.

Rohkem kui 30 väikest ettevõtet, kelle võlakoormus on kokku 13 miljardit dollarit, on juba pankrotitaotluse esitanud, selgub õigusfirma Haynes & Boone andmetest.

Morgan Stanley avalikustas sellel nädalal raporti, kus ütles, et keskkond on energiahindade ja –firmade jaoks on hullem kui 1986. aastal (eelmine suurem nafta hinnalangus). Morgan Stanley analüütik Martjin Rats ütles, et praegune hinnalangus on kõige sügavam ja pikem alates 1970. aastast.

Hetkel kuum