Mait Kraun • 14. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Euroopa turud alustasid päeva kiire langusega

Frankfurdi börs  Foto: EPA

Euroopa ja Aasia on USA eeskujul täna tublisti langenud, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeks on täna napi paari tunniga langenud 2,81 protsenti. USA Standard & Poor’s 500 indeks langes eile 2,5 protsenti, sest investorid ei taha kasvanud riskide tõttu aktsiaturule siseneda. Lisaks sellele ei ole suutnud nafta hind märkimisväärselt taastuda.

Euroopa aktsiaturud on sellel aastal langenud juba 8,4 protsenti – eelkõige murest, et Hiina majanduse aeglustumine kujuneb oodatust suuremaks. Lisaks sellele survestab turge odavnev nafta. Suuremate aktsiaturgude ettevõtete kasumiväljavaated on samuti kehvemaks muutunud. Citigroupi andmetel vähendavad analüütikud prognoose enim alates 2009. aastast.

Kõik 19 Stoxx 600 indeksi sektorit olid languses. Kõige rohkem odavnesid autotootjad ja turismi- ning puhkefirmad. Euroopa turud kukkusid vaatamata sellele, et Hiina Shanghai Composite lisas täna 2 protsenti.

Suurbritannia FTSE 100 indeks on täna kukkunud 1,9 protsenti, Saksamaa DAX indeks on odavnenud 2,7 protsenti ja Prantsusmaa CAC 40 indeks on langenud 3 protsenti.

Ka Aasias andis tooni USA turgude kukkumine. MSCI Aasia-Okeaania indeks on täna kukkunud 1,7 protsenti 120,67 punktini. Vahepeal oli indeks langenud ka 2,6 protsenti, aga Shanghai Composite hakkas päeva lõpus tõusma ja see vähendas ka Aasias kaotusi. 

Jaapani Topix indeks kukkus päeva keskel 4,1 protsenti, aga lõpetas päeva 2,5 protsenti madalamal.

"Negatiivne meeleolu domineerib turge," ütles Sydneys asuva CMC Marketsi peastrateeg Michael McCarthy. "Turgude fookus muutub kohe pärast positiivseid uudiseid. Hiina kaubanduse andmed olid eile oodatust paremad, aga aktsiaturgude tõus oli üürike ja investorid hakkasid uuesti muretsema tooraineturgude pärast. Raske on panustada tõusule."

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum