Mait Kraun • 15. jaanuar 2016 kell 17:28

Euroopa aktsiad viimase aasta põhjas

Frankfurdi börs  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturud kukkusid viimase aasta madalaima tasemeni ja jõudsid karuturule, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeks kukkus päeva lõpuks 2,8 protsenti ja lõpetas 329,84 punktil. Alates aprillikuisest tipust on indeks langenud rohkem kui 20 protsenti ja see tähendab, et Euroopa aktsiad on jõudnud karuturule.

Turgudele tekitavad muret nafta hinnalangus ja maailmamajanduse, eriti Hiina, kasvulootuste vähenemine. Stoxx 600 indeks kukkus sellel nädalal 3,4 protsenti ja see on kolmas järjestikune langusnädal. Ka Hiina turud jõudsid täna karuturule.

„Euroopa aktsiate langus kiirenes pärast seda, kui USA teatas majandusandmed. See muutis turgude meeleolud halvast kohutavaks,“ ütles investeerimisfirma Mirabaud Securitiesi aktsiakaupleja John Plassard. „Üks peamisi teemasid on see, et nafta võib täna sulguda 12 aasta madalaimal tasemel. See tähendab, et deflatsioonimured Euroopas kasvavad.“

Kõige enam kukkusid toorainefirmad. Langust juhtis BHP Billiton, mille aktsia langes pärast USA nafta- ja gaasiga seotud varade ümberhindamist 6,4 protsenti. Ka energiafirmad odavnesid – enim kukkusid Total SA ja Royal Dutch Shell.

Volkswagen odavnes aga 3,5 protsenti, sest selgus, et autotootja turuosa Euroopas langes eelmisel aastal esimest korda alates 2007. aastast.

Euroopa aktsiatel on olnud viimased üheksa kuud pöörased. Tundub, et nõrk euro ja Euroopa Keskpangaga seotud optimism ei tundu olevat piisavad, et regiooni aktsiaturge üles viia. Ainuüksi 2016. aastal on Stoxx 600 indeks langenud 9,8 protsenti. 600 ettevõttest vaid 17 on tänavu kallinenud.

Suurbritannia FTSE 100 indeks on täna kukkunud 1,9 protsenti. Prantsuse CAC 40 langes 2,4 protsenti ja Saksamaa DAX kukkus 2,5 protsenti.

Hetkel kuum