Mait Kraun • 15. jaanuar 2016 kell 7:50

Kahtlused Renault' kohta olid alusetud

Renault  Foto: EPA

Nii Renault kui ka Prantsuse valitsus teatasid eile õhtul, et autotootja ei ole seotud heitgaaside pettusega.

Prantsusmaa ministrid teatasid, et pettusega seotud tarkvara pole Renault’ autodest leitud. Eile kukkus autotootja aktsia pärastlõunaks üle 20 protsendi, sest Prantsuse ametiühing andis teada, et uurijad on teinud läbiotsimisi Renault’ hoonetes. Investorid kartsid, et autotootja võib sattuda Volkswageniga sarnasesse skandaali.

Renault kinnitas, et haarang toimus, aga eitas tõendite olemasolu. Olukorra rahustas maha aga Prantsusmaa ökoloogia- ja energiaminister Seolene Royal. See pani autotootja aktsia uuesti kallinema ja päeva lõpuks oli kaotus vähenenud 10 protsendini.

Ta ütles, et Prantsusmaa sõtumatu tehniline komisjon, mis loodi pärast Volkswageni skandaali, pole leidnud Renault’ autode juures ühtegi viga. „Pettust Renault’s toimunud ei ole. Seda tuleb kinnitada eelkõige aktsionäride ja töötajate rahustamiseks.“

Sellegi poolest kinnitas Royal, et Renault’ autode süsihappegaasi ja lämmastikoksiidi emissioonid olid testides lubatust kõrgemad. Renault ütles juba 2015. aasta lõpus, et investeerib 50 miljonit eurot selleks, et heitgaaside kogused korda saada.

Majandusminister Emmanuel Macron ütles, et haaran on osa „normaalsetest“ kontrollidest ja lisas, et Renault’d ei stigmatiseeritud.

Hetkel kuum