Mait Kraun • 19. jaanuar 2016 kell 10:34

Faber: Hiina vassib majanduskasvu numbritega

Majandusteadlane Marc Faber  Foto: EPA

Hiina majandus ei kasva sugugi nii kiiresti, nagu sealne valitsus väidab, ütles miljardär ja tuntud investor Marc Faber.

The Gloob, Boom & Doom raporti väljastaja Marc Faber ütles, et Hiina majanduskasv on heal juhul 4 protsenti. Täna teatas Hiina statistikaamet, et majandus kasvas 2015. aastal 6,9 protsenti.

„Majandus on väga keeruline süsteem. Mõni sektor võib kasvada ja mõni kahaneda,“ ütles Faber CNBC-le antud intervjuus. „Ma arvan, et kõige rohkem kasvab Hiina majandus aastas 4 protsenti. See number võib aga olla veelgi väiksem.“

Hiina ametlik 6,9protsendine majanduskasv on 25 aasta aeglaseim. Neljandas kvartalis kasvas majandus 6,8 protsenti. Mõlemad näitajad olid kooskõlas ootustega, aga järjest rohkem suhtutakse Hiina ametlikesse numbritesse skeptitsismiga. „On palju indikaatoreid ja mõni neist on tegelikult ka usaldusväärne – näiteks import ja eksport. Kui vaadata neid, siis on aru saada, et majandus on tegelikult päris nõrk,“ ütles Faber.

Eelmisel nädalal teatas Hiina, et eksport langes detsembris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,4 protsenti, import kukkus aga 7,6 protsenti.

Faber lisas, et Hiina võlakoorem on väga suureks paisunud ja see ei ole investorite jaoks hea uudis. „Hiinal on tohutu võlakoorem ja minu arust peab sellest lahti saama pangandussektori või võlakirjaturu kaotuste kaudu,“ ütles ta.

Hetkel kuum