Mait Kraun • 19. jaanuar 2016 kell 8:40

Norra on sunnitud naftasõltuvust vähendama

Nafta puurtorn  Foto: EPA

Nafta hinna languse tõttu on Norra sunnitud vaatama tulevikku ja koostama plaanid, mis lõpetaksid riigi naftasõltuvuse, ütles Nordea panga Norra üksuse juht.

„See kohandumine tuleb veidi kiiremini kui keegi oleks arvanud,“ vahendab Bloomberg Snorre Storset, kes sai Nordea Norra üksuse juhiks eelmisel neljapäeval. „Pikaajaliselt peaks see Norra jaoks kasulik olema, sest ennetatakse kogu seda mõttetööd, kuidas riik pärast naftat hakkama saab. See võib omakorda tähendada, et töökohti hakatakse juurde looma.“

Nafta 72 protsendini ulatuva hinnalangusega pole Norral kerge toime tulla. See on pannud riigi valitsuse sundseisu – sõltuvust naftast lihtsalt peab vähendama.

Norra naftaturgu reguleeriva Norwegian Petroleum Directorate’i juht ütles neljapäeval, et tööstus on kriisis ning uusi leiukohti hakatakse otsima järjest vähem. Naftafirmad vähendavad kulutusi ning koondavad töötajaid. Norra naftasektor moodustab umbes ühe viiendiku riigi sisemajanduse koguproduktist.

Kuigi madalad hinnad takistavad nafta- ja gaasitööstust, saavad teised sektorid kasu krooni odavnemisest, mis on muutnud eksportöörid konkurentsivõimelisemaks.

„Norras on kahekiiruseline olukord,“ ütles Storset. „Norra majanduse teised osad saavad kasu nõrgast kroonist, madalatest intressidest ja minimaalsest palgakasvust. Meretoidu tootjatel, turismifirmadel ja teistel sellistel sektoritel läheb fantastiliselt.“

Hetkel kuum