Pille Ivask • 29 jaanuar 2016

Vene energiaminister: kärbime, kui teised kärbivad

Venemaa energiaministri Aleksandr Novaki kommentaarid nafta tootmise võimaliku kärpimise kohta on hinda kergitanud  Foto: epa

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak lausus Bloombergile antud intervjuus, et Venemaa üksi naftatootmist ei kärbi ning teeb seda vaid siis, kui teised.

„Me oleme valmis kärpima naftatootmist, kuid see pole veel kindel otsus,“ lausus Novak. „Me oleme valmis seda võimalust kaaluma. Selline otsus peab tulema konsensuslikult. Kui on konsensus, siis on konsensus, kui ei, siis ei,“ ütles ta.

Venemaa on kinnitanud, et osaleb veebruarikuusse plaanitud läbirääkimistel, kus osalevad nii OPECi liikmed kui ka organisatsiooni mitte kuuluvad riigid. Novak märkis, et seni pole veel midagi kindlalt kokku lepitud, samuti pole teada kohtumise täpset aega. OPECi delegaadid on öelnud, et mingit kohtumist pole üldse plaaniski.

Pärast Novaki kommentaare tõusis nafta hind üle 8 protsendi, pärast seda on hind tasapisi veelgi ülespoole tüürinud.

Analüütikud on väitnud, et Venemaa muudab oma suhtumist naftatootmisse leebemaks. Kuni selle nädalani oli riik korrutanud kui mantrat, et naftatootmine püütakse hoida stabiilsena. Venemaa majandus sõltub suuresti naftast ning riigi rahandusministeerium on teada andnud, et kui hind veelgi alaneb, võib Venemaa selle aasta eelarvedefitsiit olla veelgi suurem kui möödunud aastal.

Hetkel kuum