Mait Kraun • 3 veebruar 2016

Börs: naftahinna järsk tõus pani aktsiad kallinema

New Yorgi börs  Foto: EPA

Dollari järsust odavnemisest tulenenud nafta hinnatõus pani täna ka aktsiaturud kallinema, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks tõusis 0,5 protsenti 1912 punktini. Tõusu juhtisid energiasektori firmad nagu Exxon Mobil ja Chevron. Dow Jonesi indeks kallines 1,1 protsenti ja lõpetas päeva 16 336 punktil. Jaanuaris kukkus S&P 500 indeks 5,1 protsenti, mis on halvim aasta algus alates 2009. aastast.

„See on emotsionaalne turg, kus kõige suurim mõju on investorite meeleolul. Tõenäoliselt püsib ka aktsiaturgude korrelatsioon naftaga,“ ütles investeerimisfirma Wedbush Securitiesi aktsiakaupleja Michael James.

Stoxx Europe 600 indeks langes aga 1,5 protsenti, sest pangandusaktsiate langus tiris Euroopa turud alla juba kolmandat päeva järjest.

Bloombergi dollariindeks – mis jälgib dollari kurssi 10 suurima valuuta suhtes – tegi suurima languse alates 2009. aasta märtsist. Toona alustas Föderaalreserv rahatrükiga.

Dollar odavnes euro suhtes 1,7 protsenti 1,1107 dollarini. Eelkõige surub dollarit allapoole Föderaalreserv. Nimelt on tõenäoline, et Föderaalreserv ei tõsta sellel aastal intressimäärasid. Nüüd hindavad investorid selle dollari väärtusesse.

WTI toornafta hind tõusis tänu dollari odavnemisele 9,2 protsenti ja Brent lisas 8,2 protsenti. Kummagi barrel maksab 32,62 ja 35,41 dollarit. Kulla (Comex) hind tõusis 1,5 protsenti 1143 dollarini untsist.

 

Hetkel kuum