Birjo Must • 5. veebruar 2016 kell 8:46

USA aeglustuv nõudlus rõhub Volvo kasumile

Volvo on hädas nõudluse langusega USAs ja Hiinas.   Foto: Reuters/Scanpix

Maailma suuruselt teine veokite tootja Volvo kärpis müügiprognoosi Põhja-Ameerikas, kuna sealne nõudlus on hakanud vähenema.

Rootsi autotootja teatas täna, et neljandas kvartalis jäi kasum enne intresse, makse ja restruktureerimisega seotud kulusid ulatus 5,38 miljardi Rootsi kroonini (570 miljonit eurot). Mullu samal ajal jäi firma 1,43 miljardi krooniga kahjumisse. Puhaskasum jäi aga analüütikute ootustele alla ning oli neljandas kvartalis 2,6 miljardit krooni. Käive kasvas aastaga 3% ning küündis 79,6 miljardi kroonini.

Volvo teatas möödunud kuul, et kavatseb luua neli erinevat veoautode üksust, mis aitaks lihtsustada otsuste tegemist ja aruandlust. See on osa ettevõtte restruktureerimisplaanidest, millega loodetakse muuta tegevust kasumlikumaks aeglustuva nõudlusega keskkonnas. Möödunud aastal vahetati peamise investori Cevian Capitali survel firmas välja ka tegevjuht.

Autofirma on seadnud eesmärgiks kulutada tänavu 10 miljardit krooni vähem kui 2012. aastal. See programm hõlmab ka 5000 töökoha koondamist.

"Küsimus on selles, kas see on praeguses turuolukorras piisav," kommenteeris Fairesearch GmbH analüütik Hans-Peter Wodniok Bloombergile. "Tõenäoliselt teatavad nad tänavu uuest kulude kärpimise kavast."

Analüütiku sõnul võib USA veoautode nõudlus väheneda veel üks kuni kaks aastat. Osaliselt aitab seda kompenseerida Euroopa. Ka Volvo prognoosib, et Euroopa võtab sel aastal USA-lt üle maailma suuruselt teise veokite turu koha Hiina järel.  Ettevõtte teatel jääb nõudlus Hiinas tänavu samale tasemele möödunud aastaga, mis nõudlus kukkus seal 26%.

Täna on Volvo aktsia hind Stockholmi börsil tõusnud 2%, 80,3 Rootsi kroonile. Aastaga on aga aktsia hind langenud 14%.

Hetkel kuum