Olavi Teppan • 10 veebruar 2016

Yellen kardab USA majanduskasvu pärast

USA keskpanga juht Janet Yellen  Foto: EPA

„Kui ebakindlus maailma finantsturgudel jätkub, võib see mõjuda negatiivselt USA majanduskasvule ja uute töökohtade loomisele,“ lausus USA keskpanga juht Janet Yellen USA Kongressi ees, kärpides sellega veelgi ootusi intressimäärade peatse tõusu suhtes, vahendab Financial Times.

Yellen nimetas Hiinast lähtuvaid riske ja lisas, et olukord finantsturgudel enam USA kasvu endisel moel ei toeta – aktsiahinnad on viimasel ajal langenud, krediit kallinenud ja dollar tugevnenud, mis pärsib USA eksporti.

„Selliste arengute jätkudes halvenevad majandusaktiivsuse ja tööjõuturu väljavaated, kuigi pikaajaliste intressimäärade ja nafta hinna langus pakuvad sellele mõningast vastukaalu,“ teatas Yellen esindajatekoja finantsteenuste komisjoni ees peetud kõnes.

Sellegipoolest lubab Yellen jätkata intressimäärade järkjärgulise tõstmise poliitikat, väites, et USA majandust peaksid toetama suurem tööhõive ja palgakasv, samal ajal kui mujal maailmas hoiab kasvu üleval stimuleeriv rahapoliitika. Analüütikute hinnangul on aga praeguses olukorras vähenenud tõenäosus, et Föderaalreserv oma märtsikuisel istungil intressimäärasid tõsta otsustab.

Hetkel kuum