Mait Kraun • 11 veebruar 2016

Globaalne aktsiaturg jõudis karuturule

Karu koos poegadega.  Foto: EPA

Globaalne aktsiaturg jõudis neljapäeval karuturule, sest ülemaailmne hinnalangus ületas 20 protsendi piiri, vahendab Bloomberg.

MSCI All-Country World indeks odavnes neljapäeval 1,3 protsenti. Eelmise aasta maikuus saavutatud tippudest on indeks kukkunud üle 20 protsendi. Investorid on riskantsetest varadest loobumas ning kõik suuremad sektorid on langenud. Kõige suurema löögi on vastu võtnud finantssektor (üle 25 protsendi langust) ja energiasektor (üle 30 protsendi langust).

Turud langevad nii Tokyos, New Yorgis kui ka Frankfurdis. USAs on Nasdaq Composite indeks odavnenud juulis saavutatud tippudest 18 protsenti. Standard & Poor’s 500 indeksil on karuturust puudu veel 125 punkti. Investorid püüavad turult leida turvasadamaid. Kulla ja võlakirjade hind on järsult tõusnud.

„See on väga murettekitav,“ ütles investeerimisfirma Whitebox Advisorsi aktsiaturgude juht Paul Karos. „Kõik algas tööstussektorist ja nüüd on suureks teemaks ettevõtete kasumid. Inimesed arvasid, et kasumid hakkavad 2016. aastal paranema. Aga see on küsimärgi alla seatud ja investoreid on tabanud ebakindlus.“

Enne tänast on MSCI indeks jõudnud seitsme aasta jooksul karuturule vaid ühel korral. See oli 2011. aastal, mil Euroopas oli võlakriis ning S&P vähendas USA krediidireitingut.

Järjekordne kehv päev

Dow Jonesi indeks langes täna üle 250 punkti – langust juhtisid finantssektori ja toorainefirmade aktsiad. Föderaalreservi juhi Janet Yelleni kommentaarid majanduskasvu riskide kasvamise kohta turge samuti ei aidanud ning Standard & Poor’s 500 indeks odavnes 1,2 protsenti.

Tõsi, USA aktsiatel on võrreldes teiste suuremate turgudega läinud sel aastal siiski hästi. S&P 500 indeks on langenud 11 protsenti, Saksamaa ja Euroopa aktsiad tervikuna on kukkunud aga 18 protsenti. Shanghai Composite on odavnenud 22 protsenti ja Hang Seng on kaotanud 15 protsenti.

WTI toornafta hind kukkus täna päeval uuesti 12 aasta põhja – barreli hind oli alla 27 dollari. Kulla hind tõusis aga üle 4 protsendi ja lõpetas päeva 1242 dollaril untsi kohta. Kuld on olnud sel aastal üks parimaid varasid, sest investorid otsivad heitlikus keskkonnas varju.

Hetkel kuum