Rainer Saad • 12. veebruar 2016 kell 12:00

Jaapani börs kukkus nädalaga 12%

Jaapani peaminister Shinzo Abe  Foto: Scanpix/Reuters

Jaapani börsile oli käesolev nädal nukker, kuna üha rohkem investoreid kahtleb riigi majanduse stiimulprogrammis.

Sel nädalal langes Jaapani börs peaaegu 2000 punkti ehk 12 protsenti. Täna kukkus Nikkei peaaegu 5 protsenti ja seetõttu kogunes kriisikomisjon, kuhu kuulusid Jaapani peaminister, Jaapani keskpanga juht ning mitmed tähtsad finantstegelased.

Arutluse all oli majanduse hetkeseis, aktsiaturgude langus ning jeeni äkiline kallinemine teiste valuutade vastu. Vahetult enne kohtumist ütles Jaapani keskpanga juht Haruhiko Kuroda, et keskpank jälgib hoolikalt sündmusi aktsia- ja valuutaturgudel, kirjutas CNBC.

Lisaks Jaapani majanduse elavdamise programmi Abenomicsi tagasilöökidele kardetakse, et maailma suuruselt kolmandale majandusele võib negatiivset mõju avaldada ka finantsturgude volatiilsus. „Kui finantsturgude ärevus hakkab levima, võib seetõttu kannatada ka Jaapani eksport,“ vahendas CNBC investeerimisfirma DBS teadet Jaapani majanduse kohta.

Negatiivset mõju ekspordile võib avaldada üha tugevnev jeen. Täna kauples dollar 112,5 jeenil, kuu alguses oli dollar 121 jeenil. Jeen hakkas tugevnema pärast seda, kui Jaapani keskpank võttis jaanuaris kasutusele negatiivse intressi poliitika.

Täna olid suurimad langejad eksportivad ettevõtted. Toyota, Nissan ja Sharp, mis kukkusid vastavalt 6,81%, 5,82% ja 10,32%.

Jaapani majandusstiimulprogramm Abenomicsi üks nurgakive on olnud nõrk jeen, millega loodetakse tõsta inflatsiooni ning elavdada eksporti.

Jaapani rahandusminister Taro Aso ütles täna, et valitsus astub vajalikke samme vähendamaks jeeni volatiilsust valuutaturgudel.

Hetkel kuum