Juhan Lang • 15. veebruar 2016
Jaga lugu:

Nafta hind tõuseb

Nafta hind on täna tõusnud.  Foto: epa

Reedel avaldatud uudise peale, et OPEC võib jõuda kokkuleppele tootmise vähendamises, üle 11 protsendi kallinenud USA toornafta hind jätkas tõusu ka täna ning on kerkinud 1,5%, ligi 30 dollarile barrel. Brenti hind kerkis ligi 1%, 33,7 dollarile barrel.

Stuttgartis asuva Landesbank Baden-Wuerttembergi naftaanalüütik Frank Klumpp põhjendas tänast tõusu Reutersile sellega, et mõni kaupleja mõtleb endiselt võimalusele, et nii OPEC kui ka Venemaa kärbivad oma toodangut ning sulgevad seetõttu oma lühikesi positsioone.

Samal ajal kui Iraani naftaturule naasmine ähvardab nafta ülepakkumist veelgi kasvatada, on suuremad tootjad oma uurimis- ja arendustegevuse kulusid kärpinud.

Reutersi andmetel laadib Iraan järgmise 24 tunni jooksul Europasse suunduvatesse tankeritesse 4 miljonit barrelit toornaftat.

Enne sanktsioonide karmistamist 2012. aastal oli Iraan OPECi suurusel teine naftatootja. Nüüd soovib riik suurendada päevatoodangu 1 miljonile barrelile, et turuosa taastada.

Jaanuari lõpus koostas Äripäev Swedbanki Norra haru analüütikute soovituste põhjal nimekirja valdavalt Põhjamaade energiasektori aktsiatest, mille ostu või müüki võiks investorid praegu kaaluda. 14 aktsiaideed näeb siin.

Jaga lugu:
Hetkel kuum