Mait Kraun • 17 veebruar 2016

Börs: USA aktsiaturul on hoog sees

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiaturud tõusid, sest investorite isu riskantsemate varade vastu kasvas. Lisaks sellele tõusis nafta uuesti üle 30 dollari barrelist, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks kallines juba kolmandat päeva järjest – tegemist on pikima tõusuperioodiga sellel aastal. Tõusu juhtisid tehnoloogia-, energia- ja pangandussektor. Ühtlasi on need sektorid sellel aastal olnud ka suurimate langejate seas. Arenevate riikide valuutad tugevnesid, sest nafta hind tõusis.

Aktsiaturugude tõusu kiirus on võrreldav nende langusega jaanuaris ja veebruari alguses. Aktsiate tõusule on kaasa aidanud nafta hinna taastumine. Lisaks sellele avaldati USA tööstussektori majandusandmed, mis olid oodatust paremad. Iraan teatas, et toetab Venemaa ja Saudi Araabia kokkulepet peatada naftatootmise kasv.

„Hinnatasemete hiljutine langus on muutnud riskantsemad varad ja aktsiad atraktiivsemaks,“ ütles investeerimisfirma Russell Investmentsi strateeg Stephen Wood. „Rahahaldurite jaoks on see hea võimalus. Volatiilsus tõenäoliselt püsib, hinnatasemed on madalamad, aga põhinäitajad pole radikaalselt muutunud. Nafta on jätkuvalt nõrk, Föderaalreserv on mängus ja tundub, et USA majanduse olukord on päris hea.“

S&P 500 indeks lisas 1,7 protsenti 1926 punktini. Kolme päeva jooksul on indeks tõusnud juba 5,3 protsenti. Dow Jonesi indeks lisas 1,6 protsenti ja lõpetas päeva 16 453 punktil.

WTI toornafta hind kallines 5,23 protsenti ja Brent lisas 6,5 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks 30,56 ja 34,26 dollarit. Kulla (comex) hind tõusis 0,05 protsenti 1208,8 dollarini untsist.

Hetkel kuum