Nafta tootmismahtude külmutamise kokkulepe tuleb märtsis

22. veebruar 2016, 08:15
Nafta tootmismahtude külmutamise kokkulepe tuleb märtsis
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160222/BORS/160229990/AR/0/AR-160229990.jpg

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak lausus, et kokkulepe nafta tootmismahtude külmutamise kohta peaks tulema 1. märtsil.

Novak lausus eile antud teleintervjuus, et ka 16. veebruaril saavutatud kokkulepe oli väga kaalukas. Siis leppisid Venemaa, Saudi Araabia, Venezuela ja Katar kokku, et ei suurenda enam nafta tootmismahtu ning jätavad toodangu mahu jaanuarikuu tasemele. „Need riigid, kes toodavad kokku 75 protsenti maailma naftast, on kokku leppinud,“ lausus Novak.

Iraan teatas, et on nelja osapoole kokkuleppega rahul. Samas ei andnud riik teada, kas ta ka ise tootmismahtude külmutamisega kaasa läheb. Riigi asenaftaminister andis laupäeval teada, et riik plaanib õige pea tootmist hoopis suurendada, vahendab Reuters.

Novak lausus, et läbirääkimised Venezuela ning Iraani vahel käivad, konsultatsioone plaanitakse pidada ka OPECisse mitte kuuluvate riikidega, nagu Mehhiko ja Norra. „Ma usun, et nad (Mehhiko ja Norra – toim) võtavad konstruktiivse seisukoha,“ lausus Novak.

Novak lausus, et kui naftatootmine ei suurene, siis globaalse naftaturu ületoodang peaks päevas vähenema 1,3 miljoni barreli jagu. Ta märkis, et Iraan oli nelja osapoole omavaheliste kokkulepete suhtes võtnud konstruktiivse seisukoha, ent pole veel valmis millelegi konkreetsele alla kirjutama.

Lisaks märkis Novak, et kui naftabarreli hind oleks 50 dollarit, oleks see pikas perspektiivis sobiv hind nii tarbijatele kui ka eksportijatele. Midagi täpsemat ta seejuures ei avaldanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. February 2016, 08:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing