Birjo Must • 23 veebruar 2016

BHP Billiton kärpis dividende, aktsia langeb

Kaevandusfirmade tulemused üha halvenevad.  Foto: Reuters/Scanpix

Maailma suurim kaevandusfirma BHP Billitoni kasum langes nii palju, et firma oli sunnitud lõpuks dividende kärpima.

Austraalia kaevandaja aktsia hind on täna Londoni börsil langenud 4,4%.

Ettevõte muutis investorid ja reitinguagentuurid närviliseks, kuna langetas esimest korda 15 aasta jooksul dividendimakseid, vahendab Bloomberg. Esimese poolaasta kasum langes ettevõttel koguni 92%, kuna tooraine hind on ülimadal. Kui mullu maksti dividende 62 dollari senti aktsia kohta, siis nüüd kärbiti see 16 sendile.

BHP Billitoni juhi Andrew Mackenzie sõnul võimaldavad väiksemad dividendid ettevõttel keskenduda ühinemistele ja ülevõtmistele. Peamine rõhk on seatud vasele ja naftale.

Shaw and Partnersi analüütiku Peter O'Connori sõnul on see samm õigustatud. "Investorid on juba mitu kuud käskinud ettevõttel mitte maksta dividende ja keskenduda kasvule. Minna välja ja osta midagi," rääkis O'Connor, lisades aga, et ostmisega tuleb olla ettevaatlik, sest tihtilugu see ei õnnestu.

BHP seisab silmitsi suure konkurentsiga. Rio Tinto juht Sam Walsh rääkis selle kuu alguses, et ülimadal tooraine hind hakkab õige pea rõhuma ka suurimate tootjate tegevusele, mis paiskab turule palju ihaldusväärseid varasid.

Hetkel kuum