Pille Ivask • 23. veebruar 2016
Jaga lugu:

IEA: naftakokkulepe turgu ei mõjuta

Tankimine.  Foto: EPA

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) andis teada, et kuigi Saudi Araabia, Venemaa, Venezuela ja Katar leppisid kokku tootmismahu fikseerimises jaanuarikuu tasemel, ei avalda see globaalsele naftaturule mõju.

IEA naftadivisjoni juht Neil Atkinson lausus, et pikas perspektiivis jäävad väljavaated samaks ehk pakkumine on endiselt suurem kui nõudlus, vahendab CNBC.

„Meile öeldi, et see on kogu protsessi algus,“ viitas Atkinson Saudi Araabia naftaministri Ali Al-Naimi kommentaarile, et arutatakse võimalikku tootmismahu külmutamist. Turud on seni tõlgendanud Al-Naimi sõnu kui võimalikku eelmängu tootmismahu kärpimisele.

Atkinson ei soovinud kommenteerida, kas tootjad võivad tulevikus nafta tootmismahtu kärpida.

IHSi asepresident Daniel Yergin märkis aga, et tootmismahu külmutamist ning tootmise kärpimist ei tohi omavahel segamini ajada. „Tegu on status quo'ga – tootmist hoitakse stabiilsena lootuses, et nõudlus tõuseb, lisaks mõnes riigis tootmine kahaneb, mis aitab tasakaalustada turgu,“ lisas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum