Mait Kraun • 27. veebruar 2016 kell 13:00

2015. aasta maailma parimad riskifondid

Dollarid  Foto: Bloomberg

Riskifondide jaoks oli eelmine aasta heitlik. Vaatamata sellele suutsid paljud näidata kõrget tootlust, kirjutab Bloomberg.

Maailma riskifondidesse oli eelmisel aastal raha netosissevool 44 miljardit dollarit – see on väikseim number alates 2012. aastast, selgub Hedge Fund Researchi kogutud andmetest. See peegeldab volatiilset aastat, mil ootamatut majandussündmused kõigutasid turge. See tähendas, et paljud fondid kaotasid raha. Mitmed riskifondid kaotasid raha ka väga rahvarohkete ja suurte naftale tehtud panustega, mis olid halvasti ajastatud, sest nafta hinnad jätkasid langust.

Sellegi poolest oli ka positiivset. Mitmed pikaajalised panused olid kasumlikud ning fondijuhid tegid ka hästi ajastatud oste. Paljudel riskifondidel ei läinud kõige paremini, aga hästi hajutatud ja maandatud riskid olid piisavad, et investoreid suurematest kaotustest säästa. Kaotusi ei oli eelmisel aastal turul rohkelt.2015. aasta Hedge Fund Rankingsi raport vaatab kahte gruppi. Ühes grupis vaadeldi riskifonde, mille varade väärtus ületas miljard dollarit. Nendest reastati 50 parimat. Teises grupis olid riskifondid, mille varade väärtus ulatus 250 miljonist kuni 1 miljardi dollarini. Nende seas reastati 25 parimat. Edetabel on koostatud Bloombergi töötajate Anibal Arrascue ja Laurie Meisleri poolt, kes kasutasid andmete hankimisel riskifondide endi avaldatud infot, andmebaase ja investoreid.

Tootluste analüüsimisel joonistus välja ka peamisi mustreid:

Aasia riskifondidel läks paremini kui nende Euroopa ja Põhja-Ameerika konkurentidel. Hiina aktsiaturgude volatiilsus oli viimase kümnendi kõrgeim.Üksikaktsiate valimisega tegelevate riskifondide jaoks oli hea aasta. 50 parimast riskifondist pooled olid keskendunud just aktsiaturgudele. Suurimate võitjate seas olid fondid, kes olid ette võtnud konkreetse sektori – üle 1 miljardi suuruste fondide seas saavutas esimese koha Perceptive Advisorsi bioteadusele keskenduv fond.Sektorispetsiifilistel fondidel ei läinud hästi ainult USAs või aktsiaturgudel. Näiteks Ping Capital Managementi makrostrateegiale keskenduv fond saavutas esikoha tänu Argentina panustele.Mitme erineva juhiga fondid jõudsid samuti edetabelisse. See on tõenäoliselt ka põhjus, miks nad laienevad ja uusi töötajaid palkavad.

 

Hetkel kuum