Mait Kraun • 2 märts 2016

Nafta hinnalangus sunnib ka suurfirmasid taanduma

Exxon Mobil  Foto: epa

Isegi ameeriklaste naftatööstuse lipulaev ExxonMobil on suurejooneliselt taandumas, kirjutab CNN Money.

Nafta hinnalangus on sundinud ExxonMobilit vähendama kapitalimahutuste eelarvet alates 2013. aastast 20 miljardi dollari võrra. Tegemist on 46 protsendi suuruse langusega ja see näitab, kuidas naftafirmad püüavad tormiga hakkama saada investeeringute mahtu vähendades ning raha varudes.

„See on aegade märk. Madalamad hinnad ja kehvem rahavoog mõjutab kõiki ettevõtteid, isegi ExxonMobilit,“ ütles investeerimisfirma Edward Jonesi vanemanalüütik Brian Youngberg.

ExxonMobili kasum langes 2015. aastal 50 protsendi võrra. Raskused näitavad, et naftakrahhi vastu ei ole immuunsed ka kõige suuremad ja hajutatumad ettevõtted. Reitingufirma Standard & Poor’s ähvardas hiljuti järsult kärpida ExxonMobili AAA krediidireitingut.

Exxon teatas eelmisel nädalal, et plaanib 2016. aastal kulutada „ainult“ 23 miljardit dollarit. See on 25 protsenti vähem kui eelneva aasta kapitalimahutuste eelarve (2014. aastal investeeriti 31 miljardit). Ka teised suuremad naftafirmad – näiteks Chevron ja BP – on sunnitud oma kulusid vähendama.

Exxoni aktsia on alates 2014. aasta juulis saavutatud tipust langenud 22 protsenti. Tõsi, viimastel nädalatel on aktsia kõvasti tõusnud, sest nafta hinnad on stabiliseerunud.

Hetkel kuum