Pille Ivask • 4 märts 2016

Nafta hind on üha vähem muutlik

Nafta hinna volatiilsuse indeks on langenud  Foto: epa

Seoses võimaliku tootmismahtude fikseerimise kokkuleppega on vähenenud ka nafta hinna volatiilsus, vahendab Bloomberg.

Nafta hinna volatiilsuse indeks oli möödunud kuul viimase viie aasta kõrgeimal tasemel, kuna Saudi Araabia, Venemaa ning Venezuela andsid vihjeid võimaliku tootmismahtude külmutamise kohta. Samas pidas Iraan kokkulepet „naeruväärseks“ ning see muutis ka nafta hinna väga volatiilseks. Nüüd, mil osapoolte kokkulepe on aga välja kuulutatud, on saabunud turule mõnes mõttes stabiilsus ning seda näitab ka nafta hinna volatiilsuse indeks, mis on praegu viimase kahe kuu madalaimal tasemel.

„Kuna saudid ja venelased on jõudnud kokkuleppele, on volatiilsus vähenenud ja hinnad stabiliseerunud,“ lausus Samsung Futuresi analüütik Hong Sung Ki. „Hinnad peaksid lähikuudel veelgi stabiliseeruma, nafta hind peaks jääma veidi üle 40 dollari barrelist. Nii vähemalt järgmise OPECi tippkohtumiseni, mis peetakse juunis,“ arutles ta.

Sel kuul peaksid Venemaal toimuma OPECi liikmete ning Venemaa läbirääkimised, mis puudutavad nafta tootmismahte. Nigeeria naftaminister teatas eile, et kui kohtumine toimub, muutub nafta hind märkimisväärselt.

IG analüütik Angus Nicholson jäi võimalikust kokkuleppest rääkides tagasihoidlikuks ja küsis, kas tõesti avaldab kokkulepe hindadele nõnda suurt mõju. Nicholson pakkus, et ilmselt jääb nafta hind tasemele veidi üle 30 dollari barrelist.

Hetkel kuum