Pille Ivask • 5. märts 2016 kell 8:15

Brasiilia majandus on ülisuurtes raskustes

Brasiilias on kõrge inflatsioon  Foto: epa

Brasiilia majandus on jõudmas viimase kahe aastakümne suurimasse majanduslangusesse ning lootused helgemaks tulevikuks on haihtumas.

Neljapäeval avaldatud andmete kohaselt langes Brasiilia majandus 2015. aastal 3,8 protsendi võrra. Tegu on suurima langusega alates 1990. aastast ning Brasiilia majanduse pikima langusega alates 1930. aastatest.

„Ma pole kunagi midagi sellist näinud,“ tunnistas kord ettevõtja elust unistanud 24aastane Allan Alves CNNile. „Mu vanemad küll rääkisid, et kunagi olid rasked ajad, ent mitte nii rasked nagu praegu. Hinnad tõusevad iga päev,“ lisas ta.

Veel aastal 2011 oli Brasiilia majandus maailmas suuruselt kuues, edestades näiteks Suurbritanniat. Suured naftareservid olid atraktiivsed nii välisinvestoritele kui soodustasid üldist arengut. Hiinast sai Brasiilia suurim kaubanduspartner. Majanduskriisist taastus riik pea täielikult.

Head ajad on möödas

Brasiilia majanduse head ajad on aga mööda saanud. Töötuse määr tõuseb, tarbijate ebakindlus üha kasvab ning Brasiilia reaal on kaotanud dollari vastu enam kui 24 protsenti oma väärtusest.

Brasiilia majanduse mootoriks on olnud tooraine, peamiselt nafta, suhkur ja kohv. Kõigi kolme hinnad on viimase kahe aasta jooksul langenud ning see on pannud riigi majanduse väga keerulisse olukorda.

Vähe sellest, ka riikliku naftakompanii Petrobras ümber tekkinud hiiglaslik korruptsiooniskandaal annab panuse brasiillaste ebakindlusse oma majanduse, valitsuse kui ka äri suhtes. Suur altkäemaksuskandaal on toonud kaasa paljude ametnike vahistamise seoses Petrobrasi skandaaliga.

Keskklassi raskused

Brasiilia majanduse kukkumisest saab enim kahju just riigi keskklass. Alves alustas koos oma abikaasaga pärast majanduskriisi lõppemist äri ning hakkas tootma ja müüma šokolaadikoogikesi. Kui alguses läks ettevõttel hästi ja kliente jagus, tõmbas majanduslangus laienemisplaanidele kriipsu peale.

Kui Brasiilia inflatsioon jõudis 13 aasta kõrgeimale tasemele, tõusis koogikeste koostisosade hind ning seega ei saanud kliendid endale enam maiustust lubada. Seega pidid noored ettevõtjad leidma uue sihtgrupi, kellele oma tooteid pakkuda.

See eeldas aga, et minnakse oma naabruskonnast kaugemale ning selle tarbeks võtsid nad laenu, et osta mootorratas, millega kaupa vedada. Äri läks hingusele, ent kaherattalise eest maksavad nad siiamaani. Makseid teha on aga üha raskem, sest hinnad tõusevad.

Paljud Rio de Janero ning selle lähiümbruse ettevõtted on majandusraskuste tõttu uksed sulgenud, ja seda isegi nüüd, mil suvel toimuvad olümpiamängud.

Hiljuti avaldatud uuringust selgub, et 2015. aastal pidi lõpetama 1200 ettevõtet, kuna langevad müüginumbrid ning kerkivad hinnad viisid firmad pankrotti.

Hetkel kuum