Juhan Lang • 7 märts 2016

Venemaa meelitab odava hinna ja hea tootlusega

Moskva Punane väljak.  Foto: epa

Seni Venemaa aktsiad rahvusvaheliste sanktsioonide ja kukkuva nafta hinna tõttu vätinud investoritel on hea põhjus heita idanaabri soodsatele aktsiatele värske pilk, kirjutab Bloomberg.

Uudistekanali teatel on Vene aktsiad riskiga korrigeeritult tõusnud MSCI TOP 10 turu seas kõige rohkem. Tootluse arvestamisel mõõdeti, kui suurt tootlust investorid teenisid võrreldes võetud riskiga.

Arenevate turgude aktsiad on tänavustest põhjadest rallinud 15% osalt tänu nafta hinna mõningasele taastumisele. Venemaa panus sellesse tõusu on eriti suur, kuna nafta on riigi suurim ekspordiartikkel ja naftatulud moodustavad olulise osa valitsuse eelarvest.

Bank of America analüütik David Hauner selgitas, et investoritele, kes soovivad panustada arenevate turgude taastumisele, on just Venemaa kõige parem valik, kuna sealne turg on olnud kõige suurema löögi all.

Aasta algusest on Micex tõusnud 6,6% ja jääb sellega alla Brasiilia börsi 13% tõusule ning Türgi börsi 7,6% tõusule. Vene börsi riskiga korrigeeritud tootlus, mis võtab arvesse ka aktsiate igapäevaseid hinnakõikumisi, maalib aga sootuks teistsuguse pildi.

Selle järgi on Venemaa üks vähestest, mis aasta algusest napilt plussi on jäänud, samal ajal kui näiteks Brasiilia börs selle mõõdiku järgi hoopis langes.

Ligi 242 miljardi dollari eest varasid haldava Wells Fargo Fundsi strateeg Brian Jacobsen tõdes, et Vene börs on küll väga volatiilne, kuid seni kuni pikaajaline suund on õige, see talle muret ei valmista. „Praegu paistab suund õige,“ kinnitas ta.

Vene rublapõhine börsiindeks Micex kaupleb 5,2 korda järgmise aasta prognoositud kasumit – see on arenevate turgude seas madalaim kordaja.

Hetkel kuum