Rainer Saad • 8. märts 2016 kell 10:47

Rene Ilves: olen Merko dividendiga väga rahul

Väikeinvestor Rene Ilves usub, et Tallinna börsil tasub panustada Merko Ehituse aktsiale.  Foto: Eiko Kink

Tallinna börsi aktiivne investor Rene Ilves ütles, et on rahul Merko Ehituse dividendiga ning ehitusfirma aktsiahinda pole praegu head uudised veel mõjutama hakanud.

„Olen Merko dividendiga väga rahul. Nii analüütikute kui ka minu ootused dividendile olid oluliselt madalamal,“ tunnistas Ilves. „Ettevõtte tulemused paranevad, tellimusraamat on tugev, toimus huvitav laienemine Norrasse ning kõige tipuks on ettevõtte juht alustanud Merko aktsiate ostmist. Kõik need head uudised aga pole Merko aktsiat grammigi mõjutanud. Ainuke ostja paistab olevat Norra riiklik naftafond,“ ütles ta.

Eelmise aasta alguses teatas Rene Ilves, et Euroopa Keskpanga rahatrükk võib aasta lõpuks Tallinna börsi 50% ülespoole vedada ja kõige suuremat kasu lõikaks sellest Merko Ehituse aktsia. Pärast kolmanda kvartali tulemusi ütles Ilves, et kvantitatiivne leevendamine ja eurorahad ei ole veel mõjuma hakanud ning nende mõju peaks saabuma järgmisel aastal.

Nüüd suhtub ta pisut skeptilisemalt EKP kvantitatiivsesse rahapoliitikasse ning lausus, et see ei ole avaldanud mingit mõju majandusele ei Euroopas ega Eestis. Ilvese sõnul on vastupidiselt ootustele tekkinud deflatsioon, mida püüti nende sammudega hoopis vältida.

„Selle asemel koguneb raha pankadesse, negatiivse tootlusega võlakirjadesse ja muudesse varadesse, mis majandusele kuidagi kaasa ei aita. Naljaga pooleks tehti kvantitatiivse lõdvendamise alguses ettepanek jagada raha tavakodanikele, siis on garanteeritud, et raha läheb tarbimisse ja seega majanduskasvu. Kahjuks ei ole see väide enam nii naljakas,“ ütles Ilves. Ta tõdes, et on siiski positiivselt meelestatud ja usub, et mingil hetkel hakkavad need meetmed mõju avaldama, misjärel võivad asjad minna teistpidi kreeni - majanduskasv ja spekuleerimine on liiga hoogsad.

Merko aktsionäride üldkoosolekule esitatud dividendi suurus on 0,51 eurot aktsia kohta. Rene Ilvesele kuulub ettevõtte Seitse Samuraid OÜ kaudu 62 000 Merko aktsiat. Eelmisel aastal tõusis Tallinna börs 19 protsenti, Merko Ehituse aktsia 18,77 protsenti. Eelmisel aastal oli Merko dividend 0,41 eurot aktsia kohta, millele lisandus 0,23 eurone väljamakse aktsiate arvestusliku väärtuse vähendamise kujul.

Hetkel kuum