Juhan Lang • 9. märts 2016
Jaga lugu:

Pulliturg peab täna sünnipäeva

Turgudel on pullid taas ohjad haaranud.  Foto: EPA

„Kui madalale saavad aktsiad minna,“ juurdles Wall Street Journal seitse aastat tagasi 9. märtsil, pärast seda kui globaalne finantskriis oli USA aktsiatest pühkinud minema triljoneid dollareid, kirjutab Bloomberg.

See oli päev, kui turg oli jõudnud põhja. Täna 7. sünnipäeva tähistav USA pulliturg on sellest hetkest taastanud 14 triljonit oma väärtusest ja tõstnud S&P 500 indeksit pea 200% võrra.

Samal ajal kammitseb investoreid hirm ning puudub usk, et ralli võiks jätkuda. Investoritele valmistavad muret ettevõtete kahanevad kasumid, Hiina kasvu aeglustumine ja ebakindlus intressimäärades. Sama keelt räägib ka S&P 500 indeks, mis on viimase 18 kuu jooksul tõusnud napid 0,5%.

Bloomberg meenutab siiski, et pulliturud tavatsevad surra keset liigset optimismi ja just viimasest pole juba mõnda aega märkigi. Charles Schwab & Co. investeerimisstrateeg Liz Ann Sonders tõdes, et just levinud pessimism, skeptitsism ja soovimatus aktsiatesse investeerida on võrreldes varasemate pulliturgudega väga unikaalne.

Investorid võtsid viimase 12 kuu jooksul aktsiafondidest ja börsilkaubeldavatest fondidest välja 140 miljardit dollarit. Seda on üle kahe korra rohkem kui mistahes võrreldaval perioodil globaalse finantskriisi ajal.

Mis saab edasi? Wall Streeti strateegid usuvad, et pulliturg peab vastu veel vähemalt selle aasta lõpuni ning eilselt sulgemistasemelt on aasta lõpuks tõusuruumi veel 9% jagu. Kui aktsiate tõus jätkub aprilli lõpuni, siis on praegune pulliturg vanuselt teine ajaloos. Juhus või mitte, kaks viimast lõppesid valimistsükli kaheksanda aasta lõpu paiku.

Jaga lugu:
Hetkel kuum