Mait Kraun • 29 märts 2016

Börs: Yelleni kõne pani turud tõusma

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud olid täna tõusuteel ning Standard & Poor’s 500 indeks jõudis selle aasta tippu, sest Föderaalreservi juht Janet Yellen rõhutas, et keskpank on intressimäärade tõstmisel väga ettevaatlik.

Aktsiad tegid suurima tõusu alates märtsi keskpaigast, mil Fed teatas, et intressimäärasid tõstetakse sellel aastal oodatust vähem. Dollar langes ja see aitas toorainetel kallineda.

S&P 500 indeks kallines 0,9 protsenti 2055 punktini, mis on kõrgeim tase alates 30. detsembrist. Dow Jones lisas 0,6 protsenti ja lõpetas päeva 17 633 punktil.

„Yellen kordas, et Föderaalreserv on ettevaatlik ja see oli turgude jaoks mugav,“ ütles investeerimisfirma Philadelphia Trusti investeeringute juht Richard Sichel. „Üllatusi ei olnud. Tavaliselt on üllatused katalüsaatoriks, mis panevad aktsiaturud valet pidi liikuma. Investorid saavad nüüd keskenduda majandusnäitajatele ja ettevõtete kvartalitulemuste hooajale.“

Yellen ütles täna peetud kõnes, et liiga vara on öelda, kas inflatsiooni kiirenemine jätkub või mitte. Ta lisas, et globaalseid riske arvestades on Föderaalreserv baasintressimäärade tõstmisel äärmiselt ettevaatlik.

WTI toornafta odavnes täna 2,3 protsenti ja Brent kaotas 2,4 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 38,47 ja 39,32 dollarit. Kulla hinnale mõjus Yelleni kõne väga hästi. Kollase metalli hind kallines 1,8 protsenti ja unts maksab 1243 dollarit.

Hetkel kuum