Pille Ivask • 1 aprill 2016

Saudid jahivad USA suurimat naftarafineerimisettevõtet

USAs Texase osariigis asuva Port Arthuri rafineerimistehas  Foto: epa

Ameerika naftarafineerimistehaste kroonijuveeliks peetav Port Arthur võib õige pea saudidele kuuluda.

Saudi Araabia riiklik naftakompanii Saudi Aramco on nimelt hiljuti teatanud, et soovib omada tulevikus täielikku kontrolli USAs Texase osariigis asuva Port Arthuri rafineerimistehase üle. Tegu on USA suurima naftarafineerimistehasega ning päevas töötleb tehas kuni 600 000 barrelit naftat.

Port Arthuril on ekspertide hinnangul märkimisväärne strateegiline väärtus, silmas pidades just seda, et USA naftabuum vähendas märkimisväärselt riigi huvi teiste riikide nafta vastu.

Kui Saudi Aramco aga oma plaani teoks teeb, tähendab see, et ettevõte omab Port Arthuri üle täielikku kontrolli. Sellest lähtuvalt võib aga oletada, et saudid veavad oma nafta sinna rafineerida ning seejärel püüavad seda Põhja-Ameerikas maha müüa.

Oil Price Information Service’i energiaanalüütik Tom Kloza lausus CNNile antud intervjuus, et Port Arthur on kindlasti midagi, mida saudid tahaksid ning tegu oleks nende jaoks strateegilise käiguga.

Möödunud aastal jõudis Port Arthur ajakirjandusse seoses töötajate streigiga, kuna viimased muretsesid tööturvalisuse üle. Töötajate rahulolematus päädis sellega, et tehases tehti suuri ümberkorraldusi. 

Kahe suure lahkuminek

Saudi Aramco omab poolt Port Arthuri naftarafineerimistehasest. Teise osa omanik on Royal Dutch Shell ning kaks ettevõtet omavad rafineerimistehast läbi ühise ettevõtte Motiva Enterprises. Küll aga on kaks naftahiidu olnud viimastel aastatel omavahel üsna jahedates suhetes ning märtsi esimeses pooles liikusid jutud, nagu laguneks Motiva laiali.

Esialgsete lepete kohaselt saaks Shell kontrolli USAs Louisianas asuvate naftarafineerimistehaste ning üheksa jaotamisterminali üle. Saudi Aramco saaks endale Port Arthuri ning 26 jaotamisterminali, samuti litsentsi müüa bensiini ja diiselkütust Texase osariigis Shelli nime all.

„Tegu on väga kalli lahkuminekuga,“ lausus Kloza ning lisas, et kaks osapoolt pole just alati üksmeelel olnud.

Nii see on, arvestades, et Shellil ja Saudi Aramcol on väga erinevad naftaallikad. Kui saudid eelistaksid viia rafineerimistehasesse Lähis-Idast pumbatud naftat, eelistaks Shell hoopis seda, mis mis pumbatud Mehhiko lahe sügavusest.

Keerukad USA-Saudi Araabia suhted

Port Arthuri tehing võib lisada keerukust ka USA ja Saudi Araabia vahelistele suhetele.

Ühelt poolt on Saudi Araabia olnud USA jaoks pikka aega tähtis naftapartner. Veebruari lõpu seisuga importis USA Saudi Araabiast USA energiainformatsiooni administratsiooni andmeil 1,2 miljonit barrelit naftat päevas. Seda on pea kaks korda enam kui 2015. aastal samal ajal.

USA naftatootmismahud on viimase kümnendi jooksul aga peaaegu kahekordistunud, mis on omakorda kaasa aidanud nafta ületootmise tekkele. Ning OPEC, mille mitteametlik juht on Saudi Araabia, on siiani keeldunud tootmismahte kärpimast.

See omakorda annab suure põntsu USA naftatööstusele, millel on juba praegu rasked ajad. Raskustesse sattunud USA naftaettevõtted kannatavad üpris kõvasti selle all, et saudid jätkavad musta kulla pumpamist ning hoiavad seega hinna all.

Port Arthuri omamine annaks saudidele oma naftat silmas pidades head väljavaated. „See tundub saudide poolt olevat üsna nutikas lahendus. Tegu on vihjega sellele, kui tugevat positsiooni nad USAs jahivad,“ kommenteeris tooraineuuringutefirma ClipperData direktor Matthew Smith.

Hetkel kuum