Juhan Lang • 18. aprill 2016
Jaga lugu:

Investorite õnn Brasiilias võib jääda üürikeseks

Brasiilias toimunud meeleavaldused president Dilma Rouseffi valitsuse vastu mullu aprillis.  Foto: EPA

Vaatamata sellele, et Brasiilia parlamendi alamkoda toetas eilsel hääletusel riigipea Dilma Rousseffi tagandamist ning võitlus jätkub senatis, ei pruugi sealsete investorite rõõm kaua kesta.

Just lootus, et kauaaegne president suudetakse lõpuks ametist lahti saada ning uus valitsus tüürib riigi sajandi sügavaimast majanduskriisist välja, on üks võtmepõhjuseid, miks Brasiilia börs on aasta algusest kõigi suurimate turgude seas suurim tõusja. Eurodes arvestatuna on sealne börs kerkinud üle 32% võrra.

Vaatamata sellele, et Rousseff pole enne eilset hääletust olnud kunagi varem nii lähedal võimu kaotamisele ning temas nähakse üht riigis möllava majanduskriisi võtmesüüdlast, ei jaga sugugi kõik Bloombergiga vestelnud eksperdid investorite optimismi.

Bostonis tegutseva ja ligi 229,1 miljardi dollari eest varasid haldava Loomis Sayles & Co. strateeg Bianca Taylor rääkis uudistekanalile, et ei ole tagandamisprotsessi suhtes ülemäära optimistlik. „Esimene reaktsioon tagandamisele oleks positiivne, aga juba järgmisel hetkel pöördub turg taas alla.“

Nimelt on mõnegi analüütiku hinnangul riiki räsivad hädad tõsisemad, kui pelgalt võimuvahetus lahendada suudaks – sealne majandus on ülisuurtes raskustes ning seda tõukavad sügaviku poole langevad toorainete hinnad, suur inflatsioon ja tohutu korruptsioon, rääkimata tarbijate ja investorite süvenevast ebakindlusest.

Brasiillased on Dilma Rousseffi ametist lahkumist nõudnud juba mõnda aega - teda süüdistatakse enda hüveks riigieelarvega manipuleerimises, taustal lõõmamas hiiglaslik korruptsiooniskandaal riigi kontrollosalusega energiaettevõtte Petrobrasi ehk Petróleo Brasileiro ümber.

Sellest, mida arvavad riigi majanduse olukorrast Brasiilias tegutsevad eestlased ning kuidas riiki investeerida, saab pikemalt lugeda siin.

Jaga lugu:
Hetkel kuum