Birjo Must • 27. aprill 2016 kell 12:21

Nafta hind purustas tänavuse tipptaseme

Nafta hind tõuseb tänu sellele, et USA vähendab tootmist.   Foto: Reuters/Scanpix

Nafta hind jõudis täna selle aasta tipptasemele, kuna dollar nõrgenes ja USA naftatoodang vähenes.

Kui hind liigub samas suunas edasi, võib nafta sel kuul teha parima tulemuse alates mullu aprillist, vahendab CNBC.

Alates veebruari keskpaigast kuni aprilli alguseni rallis nafta hind ligi 55%. Kahe nädala eest toimunud naftakartelli OPECi kohtumine viis selle taas langusesse, kuna suurimad eksportijad ei jõudnud tootmise piiramises kokkuleppele.

Viimastel nädalatel on hind aga taas tõusule pööranud ja täna puudutas USA toornafta WTI barrel taas 45 dollari taset.

"Pärast naftatootjate kohtumist toimus tõepoolest pööre ja väike müügilaine," märkis CMC Marketsi strateeg Jasper Lawler. "Hind hakkas aga jällegi tõusma ja see näitas, et potentsiaalne tootmise külmutamine mängis väikest rolli hinna toetamisel. Peamiselt teeb seda ikkagi USA toodangu vähenemine koos dollari nõrgenemisega," lisas ta.

Brenti naftabarreli hind on täna tõusnud 2,1%, 46,69 dollarile. Aprillis on see rallinud ligi 20%, mis on suurim tõus viimase aasta jooksul. Vahepeal jõudis Brent ka 46,81 dollarile, mis on selle aasta kõrgeim tase.

Brent sai tuge sellest, et Saudi Araabia ja Kuveit pole jõudnud lähemale ühise naftamaardla rajamisele. WTI nafta rallib jällegi seetõttu, et statistika näitas USA naftavarude märgatavat vähenemist möödunud nädalal.  

Hetkel kuum