• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nordea intressitulu vähenes 8%

  Nordea tulemused vastasid laias laastus analüütikute ootustele.Foto: Scanpix/Reuters

  Nordea netointressitulu kahanes teises kvartalis negatiivsete intresside tõttu 8% võrra, 1,17 miljardile eurole.

  Skandinaavia suurima panga tulemused ühtisid Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega. Ettevõtte puhaskasum oli 996 miljonit eurot, mullu samal perioodil teeniti 952 miljoni euro suurune puhaskasum.
  Kogu kontserni äritulud kasvasid 1% võrra. Panganduskontserni juht Casper von Koskull ütles ametlikus teates, et vaatamata väiksele kasvule ja turbulentsetele finantsturgudele pole käive kukkunud, kulutused vastasid plaanitule ja krediidikvaliteet püsib kõrge.
  Panga laenukahjum oli teises kvartalis 127 miljonit eurot. Analüütikud prognoosisid keskmiselt 131 miljoni euro suurust laenukahjumit.
  Eestis laenati usinalt
  Eestis oli Nordea esimese kuue kuu brutokasum 42,4 miljonit eurot, mis on 9% võrra rohkem kui eelmisel aastal. Panga teatel toetas kasvu laenumahtude kasv, klientide suurem aktiivsus igapäevapanganduses ja jätkuv huvi riskide maandamisele suunatud investeerimistoodete suhtes.
  Majapidamistele väljastatud laenude mahu senisest kiirem kasv jätkus ka teises kvartalis – portfell kasvas 6% võrra, andes oma panuse ka kogulaenuportfelli 1%lisse kasvu. Hoiuste kogumaht kasvas aastases võrdluses 12%.
  Kvartalipõhiseid kulusid mõjutavad panga teatel hooajalisus ning ka suurenev regulatiivkoormus. Seoses teises kvartalis tehtud täiendava eraldisega äriklientide laenukahjumi reservi on tegevuskasum aastases võrdluses langenud 45% võrra ja küünib 11,8 miljoni euroni. "Reservide suurendamine on olnud plaanipärane ning soetud energiasektoriga. Üldine Nordea äriklientide krediidiportfelli kvaliteet on väga hea," kommenteeris laenukahjumi reservi suurendamist Nordea Eesti filiaali kommunikatsioonispetsialist napisõnaliselt.
  Nõudlus riskimaandamise järele
  Nordea Eesti juht Gerd Müller märkis, et vaatamata majanduse hektilisele seisule on kliendid jätkuvalt optimistlikud. Kogu Baltikumi peale teenis pank esimese poolaastaga 41 miljonit eurot kasumit. Panga kinnitusel kasvas kogutulu kõigi peamiste tuluallikate lõikes ja tänu klientide suurenenud aktiivsusele aastases võrdluses 12% võrra.
  Vaatamata negatiivsete intressidega keskkonnale suurenes Baltikumis netointressitulu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6% ning netoteenustasutulu 13%. Laenuportfell kasvas 1% võrra ning hoiuste portfell 10% võrra.
  Nordea Balti panganduse juhi Inga Skisakeri kinnitusel kasvab Balti ühiskondade üldine jõukuse tase viimase viie aasta kiireimas tempos ja koos sellega kasvab ka investeerimispotentsiaal. Tema sõnul püsib ebasoodsa intressikeskkonna ja üsna ebakindla majandusolukorra tõttu nõudlus riskimaandamisele suunatud investeerimistoodete järele.
  Nordea Eesti majandustulemuste ülevaate leiab siit ja Nordea Grupi majandustulemused on kättesaadavad siin
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elektriautotootjad SECiga pahuksis
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".