Indrek Mäe • 25. juuli 2016 kell 11:50

Saksamaa süstis Euroopa turgudesse optimismi

Euroopa börsid kosusid.  Foto: EPA

Saksamaa majanduse arvatust paremad väljavaated panid Euroopa börsiindeksid tõusma, samal ajal kui kulla ning võlakirjade väärtused langesid.

Saksamaa majandusolukorda analüüsiva IFO indeksi väärtus langes kardetust vähem, mis tähendab, et riik suudab Brexiti-sarnaste kriiside mõjusid vastu võtta arvatust paindlikumalt. Euroopa börsiindeks The Stoxx Europe 600 reageeris uudisele pärast kolmepäevalist langust pooleprotsendise tõusuga.

Euroopa suurimad tõusjad on Ryanair 5,7, Ericsson AB 3,3 ja Julius Baeri Group 4 protsendiga. Lennufirma väärtust aitas seejuures kergitada majandustulemuste paranemine, samas kui Ericsson teatas tegevjuhi väljavahetamisest.

Samuti oli taas plussis Türgi börs, mida turgutas peaminister Binali Yildirimi teade majandust elavdava fondi loomisest. Indeks Borsa Istanbul 100 tõusis 2,9 protsendi võrra kohe pärast seda, kui Yildirim oli välistanud ennetähtaegsed valimised ning kinnitanud, et valitsus plaanib mitu miljardit dollarit infrastruktuuri investeerida.

Samal ajal langes aga 10aastaste võlakirjade väärtus ning seda juba teist päeva järjest. Languses oli ka kulla hind, mille väärtus kahanes 0,6 protsenti ning on nüüd 1315,16 dollarit untsi kohta. Hõbeda väärtus langes 1 protsent.

Hetkel kuum