Pille Ivask • 25. august 2016 kell 14:00

Maksutõus räsib Venemaa energiafirmasid

Gazpromi kontor Moskvas  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa energiaettevõtete aktsia hinnad kukuvad, kuna riik tahab firmadele kehtestada lisamaksu, et eelarvesse raha juurde saada, vahendab Bloomberg.

Nafta- ja gaasiettevõtete aktsia hinnad on kokku langenud 1,1% võrra. Võrdluseks, Venemaa rublapõhine Micexi indeks on 0,6% suuruses languses. Rubla on tugevnenud 0,4% võrra, 64,88 rublani ühe dollari kohta.

Kuna Venemaa seisab praegu silmitsi viimase kuue aasta suurima eelarvedefitsiidiga, on riik sunnitud otsima 320 miljardit rubla lisaks. Selleks on erinevatele tööstustele kehtestatud lisamaksud, kusjuures lähiaastail peaks maksumäärad veelgi tõusma.

Sberbanki analüütikud on öelnud, et enim saavad maksutõusust kahju Gazprom, Surgutneftegas, Rosneft ja Tatneft, kellest igaüks kaotab suure tõenäosusega 10% oma rahavoost.

Venemaa suurima naftakompanii Rosnefti aktsia hind kukkus 1,5% võrra, 345,1 rublani. Gazpromi aktsia hind langes 1,3% võrra, 135,2 rublani aktsia kohta, kusjuures ettevõtte aktsia hind on languses olnud juba kolm päeva järjest.

Hetkel kuum