Mait Kraun • 3. oktoober 2016 kell 14:00

Kallim rubla röövib nafta hinna tõusu rõõmu

Rublad  Foto: Bloomberg

Rubla kurss tugevenes nafta hinna tõusu toel 11 kuu kõrgeimale tasemele. See vähendab aga eelarvetulusid ning spekuleeritakse, et valitsus tahab kurssi „allapoole rääkida,“ vahendab Bloomberg.

Venemaa valuuta on täna dollari suhtes kallinenud 0,7 protsenti, 62,36 rublale, mis on kõrgeim tase alates eelmise aasta novembrist. Eelkõige on selle põhjustanud nafta hinna tõus – nimelt on barreli hind alates kevadest tublisti kallinenud. Täna maksis barrel juba üle 50 dollari.

Viimati, mil rubla kiiremini tõusma hakkas, otsustas president Vladimir Putin anda peaministrile märku, et rubla tugevnemisel nafta suhtes tuleb silm peal hoida. See pani rubla suve lõpus uuesti odavnema.

Nafta hind on taastunud, aga rubla kallinemine tähendab, et kohalikus valuutas erilist hinnatõusu märgata ei ole. See vähendab aga valitsuse oodatavaid tulusid ja eelarve on juba praegu puudujäägis.

„Venemaa ametnikud võivad suusõnaliselt turgudele sekkuda, et rubla kallinemist peatada“ ütles Rabobanki valuutastrateeg Piotr Matys. „Rubla tõuseb, sest nafta ületas psühholoogiliselt tähtsa taseme (50 dollari piiri).“

Hetkel kuum