Pille Ivask • 6. oktoober 2016 kell 10:00

Stiglitz: nõrgas majanduses on süüdi euro

Joseph Stiglitz  Foto: epa

Nobeli preemia laureaadi, ökonomist Joseph Stiglitzi hinnangul on Euroopa majanduse nõrkuses süüdi euro ning lähiaastail kaotab ühisraha liit mitu liiget.

Stiglitzi hinnangul loobuvad eurost näiteks Itaalia, Kreeka ning Portugal. Ökonomist süüdistas Euroopa majandusprobleemides just ühisraha ning Saksamaa kasinuspoliitikaid.

Nobelist andis intervjuu väljaandele Die Welt, kus märkis, et Euroopas on vähe otsustusvõimet, et teha suuri reforme, mille tulemusena sünniks pangandusliit. Samuti leidis ta, et Euroopa riigid pole teineteise suhtes solidaarsed.

“10 aasta pärast eurotsoon küll eksisteerib, ent põhiline küsimus on, missugune see välja näeb. On üsna ebatõenäoline, et sellel on ikka veel 19 liiget. On keeruline öelda, kes sinna kuuluvad,” kommenteeris Stiglitz.

Ökonomist arutles, et näiteks itaallased on euros väga pettunud ning mõistavad üha enam, et Itaalia majandus euroga ühes rütmis ei tööta. Lisaks märkis ta, et Saksamaa juba on andnud oma nõusoleku Kreeka lahkumisele eurotsoonist. Samuti on Saksamaa andnud lahkumissoovituse Portugalile.

Eurotsoonis toimuv on murelikuks teinud ka Saksamaa avalikkuse, kuna Lõuna-Euroopa riigid ei ole kasinusmeetmetest huvitatud, Euroopa Keskpanga rahapoliitika on väga leebe ning lisaks sellele on sakslaste seas üha populaarsemaks muutumas partei Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD).

Stiglitz süüdistas Euroopa majanduse nõrkuses just eurot ning Saksamaad. Tema hinnangul on ainuke viis regiooni majandust päästa loobuda ühisrahast täielikult või jaotada piirkond kaheks, põhjaks ning lõunaks, kusjuures kumbki hakkaks kasutama nii-öelda oma eurot.

Endine Maailmapanga ökonomist Stiglitz märkis, et Euroopa Liidul ning USAl on ideeliselt väga sarnased majandused, ent ometi on USA suutnud kriisist paremini taastuda. “Suurim erinevus seisnebki just euros,” kritiseeris Stiglitz ühisraha ning märkis, et euro on peamine majanduskasvu aeglustumise süüdlane.

Hetkel kuum