• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Stiglitz: nõrgas majanduses on süüdi euro

  Joseph StiglitzFoto: epa

  Nobeli preemia laureaadi, ökonomist Joseph Stiglitzi hinnangul on Euroopa majanduse nõrkuses süüdi euro ning lähiaastail kaotab ühisraha liit mitu liiget.

  Stiglitzi hinnangul loobuvad eurost näiteks Itaalia, Kreeka ning Portugal. Ökonomist süüdistas Euroopa majandusprobleemides just ühisraha ning Saksamaa kasinuspoliitikaid.
  Nobelist andis intervjuu väljaandele Die Welt, kus märkis, et Euroopas on vähe otsustusvõimet, et teha suuri reforme, mille tulemusena sünniks pangandusliit. Samuti leidis ta, et Euroopa riigid pole teineteise suhtes solidaarsed.
  “10 aasta pärast eurotsoon küll eksisteerib, ent põhiline küsimus on, missugune see välja näeb. On üsna ebatõenäoline, et sellel on ikka veel 19 liiget. On keeruline öelda, kes sinna kuuluvad,” kommenteeris Stiglitz.
  Ökonomist arutles, et näiteks itaallased on euros väga pettunud ning mõistavad üha enam, et Itaalia majandus euroga ühes rütmis ei tööta. Lisaks märkis ta, et Saksamaa juba on andnud oma nõusoleku Kreeka lahkumisele eurotsoonist. Samuti on Saksamaa andnud lahkumissoovituse Portugalile.
  Eurotsoonis toimuv on murelikuks teinud ka Saksamaa avalikkuse, kuna Lõuna-Euroopa riigid ei ole kasinusmeetmetest huvitatud, Euroopa Keskpanga rahapoliitika on väga leebe ning lisaks sellele on sakslaste seas üha populaarsemaks muutumas partei Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD).
  Stiglitz süüdistas Euroopa majanduse nõrkuses just eurot ning Saksamaad. Tema hinnangul on ainuke viis regiooni majandust päästa loobuda ühisrahast täielikult või jaotada piirkond kaheks, põhjaks ning lõunaks, kusjuures kumbki hakkaks kasutama nii-öelda oma eurot.
  Endine Maailmapanga ökonomist Stiglitz märkis, et Euroopa Liidul ning USAl on ideeliselt väga sarnased majandused, ent ometi on USA suutnud kriisist paremini taastuda. “Suurim erinevus seisnebki just euros,” kritiseeris Stiglitz ühisraha ning märkis, et euro on peamine majanduskasvu aeglustumise süüdlane.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.