Kadi Neemre • 21. oktoober 2016 kell 18:21

Föderaalreservis käärivad sisepinged

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Födederaalreservi juhi Janet Yelleni soov jätkata intressimäärade madalalhoidmise kursil võib USA keskpangas sisepingeid veelgi suurendada, kuna mitmed FOMCi liikmed sooviksid intressimäärasid kiiremas tempos tõsta.

“Hoolimata faktist, et intressimäärasid septembris ootuspäraselt ei tõstetud, tunduvad pinged Föderaalreservis üha kuhjuvat ning keskpank tundub olevat kodusõja äärel,” sõnas Channel Capital Researchi investeerimisstrateeg Doug Roberts.

Intressimäärade tõstmise agressiivsema poliitika pooldajad muretsevad, et kui intressimäärasid hoitakse liiga kaua madalal tasemel, siis võib see kaasa tuua majanduslanguse.

Lisaks intressimäärade tõusu pooldajatele kõneles sellel nädalal Föderaalreservi asepresident Stanley Fischer madalate intressimäärade ohtudest. “Madalate intressimäärade põhjustatud rahanduspoliitika piirangud võivad kaasa tuua pikemaajalise ja sügavama majanduskriisi juhul, kui majandus peaks langusesse pöörduma.” Fischer usub siiski, et Fed peab intressimäärad hoidma madalad ning seda peaks toetama tugevam fiskaalpoliitika.

Kui eriarvamused peaksid Fedi ametnike hulgas jätkuma või suurenema, peegeldub see kahtlemata ka turgudel.

“Praegusel hetkel on Fedis sisesõda ning konsensus on see, et agresiivset poliitikat viljelevad ametnikud on nõus, et intressimäärasid tõstetakse väga aeglaselt, peaasi, et sellega tehtaks algust,” lisas Roberts. “See, milline uus konsensus saab olema, peaks peagi selguma.”

Analüütikud prognoosivad praegu, et detsembris tõusevad intressimäärad 70% tõenäosusega ning seejärel ei toimu erilisi liikumisi enne 2017. aasta septembrit.

Kuigi Föderaalreserv on iseseisev organ, usub Roberts, et eelseisvad presidendivalimised kõigutavad Fedi poliitikaid. President Barack Obama nimetas ametisse peamiselt tagasihoidlikku poliitikat viljelevaid Fedi ametnikke.

Demokraat Hillary Clinton ei ole oma kampaanias Fedi tegevust eriti kommenteerinud, kuid vabariiklasest Donald Trump on eriti Yelleni suhtes olnud üsna kriitiline. See võib viidata sellele, et ta nimetaks ametisse agressiivsemat poliitikat pooldavaid ametnikke, olles ise samas madalate intressimäärade poolt.

 

Hetkel kuum