• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Föderaalreservis käärivad sisepinged

  Fedi juht Janet YellenFoto: EPA

  Födederaalreservi juhi Janet Yelleni soov jätkata intressimäärade madalalhoidmise kursil võib USA keskpangas sisepingeid veelgi suurendada, kuna mitmed FOMCi liikmed sooviksid intressimäärasid kiiremas tempos tõsta.

  “Hoolimata faktist, et intressimäärasid septembris ootuspäraselt ei tõstetud, tunduvad pinged Föderaalreservis üha kuhjuvat ning keskpank tundub olevat kodusõja äärel,” sõnas Channel Capital Researchi investeerimisstrateeg Doug Roberts.
  Intressimäärade tõstmise agressiivsema poliitika pooldajad muretsevad, et kui intressimäärasid hoitakse liiga kaua madalal tasemel, siis võib see kaasa tuua majanduslanguse.
  Lisaks intressimäärade tõusu pooldajatele kõneles sellel nädalal Föderaalreservi asepresident Stanley Fischer madalate intressimäärade ohtudest. “Madalate intressimäärade põhjustatud rahanduspoliitika piirangud võivad kaasa tuua pikemaajalise ja sügavama majanduskriisi juhul, kui majandus peaks langusesse pöörduma.” Fischer usub siiski, et Fed peab intressimäärad hoidma madalad ning seda peaks toetama tugevam fiskaalpoliitika.
  Kui eriarvamused peaksid Fedi ametnike hulgas jätkuma või suurenema, peegeldub see kahtlemata ka turgudel.
  “Praegusel hetkel on Fedis sisesõda ning konsensus on see, et agresiivset poliitikat viljelevad ametnikud on nõus, et intressimäärasid tõstetakse väga aeglaselt, peaasi, et sellega tehtaks algust,” lisas Roberts. “See, milline uus konsensus saab olema, peaks peagi selguma.”
  Analüütikud prognoosivad praegu, et detsembris tõusevad intressimäärad 70% tõenäosusega ning seejärel ei toimu erilisi liikumisi enne 2017. aasta septembrit.
  Kuigi Föderaalreserv on iseseisev organ, usub Roberts, et eelseisvad presidendivalimised kõigutavad Fedi poliitikaid. President Barack Obama nimetas ametisse peamiselt tagasihoidlikku poliitikat viljelevaid Fedi ametnikke.
  Demokraat Hillary Clinton ei ole oma kampaanias Fedi tegevust eriti kommenteerinud, kuid vabariiklasest Donald Trump on eriti Yelleni suhtes olnud üsna kriitiline. See võib viidata sellele, et ta nimetaks ametisse agressiivsemat poliitikat pooldavaid ametnikke, olles ise samas madalate intressimäärade poolt.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.