Pille Ivask • 8. november 2016
Jaga lugu:

Iiri tippjuhid hurjutasid Briti valitsust

Iirimaa lipp  Foto: EPA

Iiri koostöövõrgustikku Ireland Inc kuuluvad tippjuhid on nördinud Suurbritannia tegevusetust Brexiti küsimuses ning leiavad, et peaminister Theresa May ei mõista, mida riigi lahkumine Euroopa Liidust tähendab.

“Mind paneb Brexiti puhul muretsema enim see, et Suurbritannia valitsus ei tea, mida ta teeb,” lausus Ryanairi juht Michael O’Leary. “Läbirääkimiste kohta pole neil mingeid plaane.”

Suurbritannia rahvahääletus toimus neli kuud tagasi ning Euroopa Liidrite seas võtab maad nõutus edasise suhtes.

Iirimaa jaoks on Brexiti teema aga eriti oluline, sest riigil on tihedad suhted Suurbritanniaga. Olenevalt, missuguse kokkuleppe britid Euroopa Liiduga saavutavad, võivad iirlased kaotada maksimaalselt 3,8% SKTst, seisab Iiri valitsuse raportis.

Iiri ettevõtlusminister Mary Mitchell O’Connor tunnistas, et kuigi britid on lubanud saavutada mõlemale osapoolele parima tulemuse, jääb see tema hinnangul siiski liiga üldiseks. “Ma käisin Suurbritannias ning kohtusin seal inimestega, kes tegelevad Brexiti kõnelustega. Ma ütleksin, et nad ei saa aru, millega nad tegelevad, samuti ei mõista nad, kuidas käima lükata artikkel 50,” ütles minister.

Allied British Banksi juht Richard Pym teatas möödunud nädalal, et juhul, kui finantsettevõtted Brexiti tõttu Londonist minema jooksevad, peaks see olema hea võimalus Dublinile, mis peaks jooksikud kinni püüdma. “Ettevõtted vajavad hädasti selgust, mis saama hakkab,” märkis ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum