Trump tegi investor Toomase rikkamaks

01. detsember 2016, 16:15
USA presidendiks valitud Donald Trump
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161201/BORS/161209969/AR/0/AR-161209969.jpg
Ainult tellijale

Minu portfelli väärtus hüppas eelmisel kuul rekordkõrgele, kui Trump valiti presidendiks.

Portfelli väärtus kasvas novembri lõpuks 4,1 protsenti, rekordkõrge 272 943,97 euroni. Sel aastal on portfelli väärtus kasvanud üle 13 protsendi, muljetavaldavad 32 000 eurot. Lisaks aktsiate tõusule on aidanud euro kursi nõrgenemine ja Norra krooni tugevnemine. Kui detsembris turg ei kuku, suudan portfelli aastaeesmärgi ära täita.

Suurim tõusja Londoni börsilt

Eelmine kuu lendas kõrgel Londoni börsil noteeritud Iiri odavlennufirma Ryanair aktsia, mis tõusis üle 12 protsendi. Ettevõte teatas, et palkab 2000 töötajat ja suurendab lendude arvu Suurbritannias, Iirimaal ja Euroopas. Sel aastal on reisijate arv igal kuul kasvanud võrreldes mullusega kas 10 protsenti või enam. Näiteks oktoobris oli kasv 13 protsenti, 10,9 miljoni reisijani. Ryanairil läheb hästi ja seda ilmestab ka aktsia hind.

Ka LHV aktsia 10protsendiline tõus püsis Ryanairil kannul. LHV aktsial on hoog sees ja pärast IPOt on see tõusnud 30 protsenti. Tulemused kasvavad ja see meelitab ka investoreid aktsiat ostma.

Trump tõmbas Berkshire'i aktsia käima

Paljudele investoritele ja analüütikutele tuli Trumpi presidendiks saamine suure üllatusena. Tõtt-öelda ka mulle. Aktsiaturg reageeris äkilise langusega, aga hiljem taastus, kusjuures USA aktsiaindeksid vallutasid rekordkõrge tipu.

Nädalal, mil Trump presidendiks sai, tõusis Berkshire Hathaway aktsia 9,5 protsenti, olgugi et Warren Buffett ise oli Hillary Clintoni toetaja. Põhjus oli selles, et Trump on lubanud palju investeerida USA infrastruktuuri. Buffettil on Berkshire’i kaudu mitu raudteefirmat ja tööstusettevõtet. Ühtlasi on märkimisväärne, et Trumpi-ralli tõstis Buffetti varanduse väärtuse paberil 70 miljardi dollarini.

Head uudised Norrast

Eelmisel kuul kirjutas mulle lugeja Raul, kes küsis, kas tasuks Norra lõhekasvataja Leroy Seafoodi aktsiat osta. Aktsia maksis umbes 425 Norra krooni. Ütlesin Raulile, et kuigi aktsia hind on sel aastal juba 30% tõusnud, soovitan ikka osta. Nüüd on aktsia 470 krooni lähedal ja loodetavasti võttis Raul mu nõu kuulda.

Leroy aktsia on nii kopsakaks kasvanud, et on nüüd suurima väärtusega positsioon minu portfellis – 44 000 eurot.

Norra börsil võttis suuna üles ka Statoili aktsia. Suurem osa hinnatõusust jäi novembri viimastesse päevadesse, mil OPEC kogunes nafta tootmismahu üle arutlema. OPEC jõudis kokkuleppele ja nafta hind tõusis.

Nafta hinnaga tõusis ka Norra kroon üle 1 protsendi ja see kasvatas Leroy ja Statoili väärtust minu portfellis veelgi.

Suurim langeja Tallink

Novembris oli suurim langeja Tallinki aktsia, mille hind vähenes 3 protsenti. Samas läheb 23. detsembril aktsionäride vahel jagamisele 40,2 miljonit eurot. Nimelt toimub aktsiakapitali vähendamine ja tehakse väljamakse 6 senti aktsia kohta.

Miinuspoolel olid veel Olympic ja Apple. Viimase suhtes olen järjest skeptilisem ja seda vaatamata uue iPhone’i heale müügile. Arvan, et see õun enam väga palju ei kasva. Keeruline on näha, mis aitaks Apple’i aktsial uue tipuni tõusta.

Mis edasi?

Aasta alguses tundus, et 2016. aasta teine pool tuleb paras õudusfilm. Suvekuudel põhjustas volatiilsust Brexiti referendum, sealt edasi Trumpi kasvav menu ja presidendiks valimine USAs. Eksperdid arvasid, et kui Trump peaks USA presidendiks saama, kukub maailmamajandus tagasi kiviaega.

Nüüd on mõlemad kardetud sündmused möödas ja realiseerunud, aga vaadake, kus me oleme – börsid teevad uusi tippe ja aasta, mis pidi olema täis hirmu, on siiamaani olnud minu üks parimaid aastaid üldse.

Kui ma oleksin lähtunud lühiajalistest kõikumistest aktsiaturul, oleksin tõenäoliselt müünud osa oma portfellist  maha. Eks keerulised ajad loovadki võimalusi ja juba Brexiti ajal oli tegelikult näha, et optimiste on börsidel rohkem kui pessimiste.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2016, 16:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing