Pille Ivask • 8. detsember 2016 kell 5:33

Viiendik Rosneftist müüakse maha

Rosneft  Foto: epa

Venemaa sõlmis Katariga ja Anglo-Šveitsi ettevõttega Glencore leppe, mille alusel viimane ostab 11,3 miljardi dollari suuruse osaluse oma suurimas naftafirmas Rosneft.

Venemaa president Vladimir Putin teatas tehingust riiklikus televisioonis. Tehingu sõlmimise tulemusena müüakse 19,5% Rosneftist. Rosneft toodab päevas umbes viis miljonit barrelit naftat.

Rosnefti juht Igor Setšin teatas, et tehing toimus üksnes tänu Putini isiklikule panusele. Müügikõnelusi peeti üle 30 potentsiaalse ostjaga Aasiast, Ameerikast, Euroopast ning Lähis-Idast. Putin lisas, et tegu on nafta- ja gaasisektori aasta suurtehinguga.

Setšin lausus, et läbirääkimiste tulemusena saadi võimalik parim hind, kuhu on arvestatud ka viie protsendi suurune soodustus seoses praeguste turuhindadega. Ta lisas, et tehingut finantseerib Euroopa üks suuremaid pankasid, ent jättis mainimata, missugune.

Venemaa on praeguse majandusliku olukorra tõttu sunnitud riigifirmasid erastama. Putin ütles oktoobris Rosnefti osalise erastamise kohta, et kui keegi pole nõus pakutud hinnaga osalust ostma, ostab ettevõte oma aktsiad ise tagasi.

Raiffeisen Banki analüütik Andrei Polištšuk ütles, et tegu on väga hea uudisega investorite huve silmas pidades. “Nõnda väldib ettevõte suuri kulutusi, et osta oma aktsiad ise tagasi,” sõnas ta.

Hetkel kuum