Pille Ivask • 9. detsember 2016 kell 5:52

Venemaa kahtleb OPECi naftaleppes

Naftamaardla  Foto: EPA

Sel nädalavahetusel peavad OPECisse mitte kuuluvad riigid naftakohtumise ning arutavad OPECi leppe üle, kus sätestatakse tootmismahtude kärpimine.

Vene valitsusametnik lausus, et Venemaa on võtnud nõuks leppes osaleda ning kärbib tootmismahte 300 000 barreli võrra päevas. Kokku peaksid OPECisse mitte kuuluvad riigid kärpima tootmist 600 000 barreli jagu.

Teisalt on ametniku sõnul Venemaa üsnagi kahtleval seisukohal, kas OPEC ise oma lubadust täidab. Novembris tootsid OPECi liikmed naftat tipptasemel, näiteks suurenes Iraagi eksport ning Nigeeria, Angola ja Liibüa naftatarned. Viimased kolm ka naftaleppes ei osale, kuna nad on pidanud eri põhjustel taluma suuri häireid tarnetes. See tähendab omakorda, et kui need kolm riiki peaksid veelgi oma toodangut suurendama, suureneb tõenäosus, et teised nii palju kärpida ei suuda ning OPECi liikmed ei täida oma leppe tingimusi.

Hetkel kuum