Mait Kraun • 9 jaanuar 2017

Jüaani volatiilsus erakordselt kõrge

Hiina jüaan  Foto: EPA

Jüaan alustas 2017. aastat küllaltki volatiilselt jaolukord ei parane – valuuta tegi suure kukkumise juba teist päeva järjest, sest kohalik keskpank nõrgendas fikseerimist, vahendab Bloomberg.

Hongkongi välismaisel turul (offshore) kukkus jüaan täna 0,6 protsenti, 6,8883 dollarini. Reedel odavnes valuuta 0,9 protsenti, mis oli viimase aasta suurim kukkumine. Välismaine kurss on viimase kuue kauplemispäeva jooksul liikunud 0,5 või enam protsenti viiel päeval. Nõnda palju kõikus kurss eelmisel aastal vaid 11 päeval.

Kahepäevane langus järgnes kiirele tugevnemisele. Nimelt hakkas kurss aasta alguses tõusma, sest laenufinantseerimiskulud kasvasid. Hiina Keskpank vähendas esmaspäeval aga valuuta referentsmäära 0,87 protsendi võrra, sest dollar tugevneb, mis pani kursi uuesti kukkuma.

Analüütikute sõnul võib jüaani odavnemine jätkuda, sest dollar on kõrgel tasemel. „Suurem osa inimestest saab aru, et tugevam dollar survestab jüaani,“ ütles National Australia Banki strateeg Christy Tan. „Likviidsus ei ole normaliseerunud, aga ootused jüaani kursi osas ei ole muutunud, vaatamata sellele, et aasta algusest on toimunud korralik tugevnemine.“ 

 

 

Hetkel kuum