Mait Kraun • 19. jaanuar 2017 kell 9:45

2018 näeme maailma suurimat IPOt

Nafta puurkaev  Foto: epa

Maailma suurim naftafirma Saudi Aramco plaanib järgmisel aastal börsile tulla. Tõenäoliselt saab sellest maailma suurim aktsiaemissioon, kirjutab CNN Money.

„Me ei ole oma plaani muutnud ning meil on jätkuvalt soov 2018. aastal börsile tulla,“ ütles Saudi Araabia naftagigandi tegevjuht Amin Nasser Maailma Majandusfoorumil.

Saudi Araabia valitsus teatas eelmisel aastal, et plaanib osa riigi kontrolli all olevast naftagigandist investoritele müüa. See on osa laiemast majandusstrateegiast, mis peaks vähendama riigi naftasõltuvust. Turuolukord sundis seda tegema, sest nafta hinnalangus oli saudide riigirahanduse segi paisanud.

Arvatakse, et Saudi Aramco aktsiaemissioon (IPO) tuleb maailma kõigi aegade suurim. Valitsusametnike hinnangul võiks ettevõtte turuväärtus olla umbes 2 triljonit dollarit. Kui turg on sellega nõus, siis ainuüksi 5protsendilise osaluse müümine annaks riigile 100 miljardit dollarit. Praegu hoiab maailma suurima IPO tiitlit Alibaba – emissioon ulatus 24 miljardi dollarini.

Aramco teatas, et neil on reservis 261 miljardit barrelit naftat. Seda on piisavalt, et järgnevatel aastatel tubli kasumit teenida. Päevas toodab ettevõte umbes 10,3 miljonit barrelit naftat. See on üle kahe korra rohkem kui venelaste Rosneftil, mis hoiab praegu maailmas teist kohta.

Hetkel kuum