Dollar kulgeb allamäge ja kuld kallineb

Kuld.  Foto: Bloomberg
Mait Kraun • 23. jaanuar 2017 kell 7:06

Donald Trumpi esimesed päevad presidendina ei pakkunud detailsemaid uudiseid selle kohta, kuidas ta ikkagi majandust stimuleerida plaanib. Dollar reageeris langusega ning kuld kallines, vahendab Bloomberg.

USA dollar odavnes kõigi suuremate valuutade suhtes, kuld aga pikendab neli nädalat kestnud tõusu. Jaapani Topixi indeks langes, sest jeen tugevnes. Teised Aasia turud valdavalt tõusid. Vase hind juhtis tööstusmetallide hinna tõusu, sest Donald Trump kordas, et plaanib infrastruktuuri uuesti üles ehitada.

Trump ütles reedel ametisse vannutamise kõnes, et seab Ameerika Ühendriikide huvid alati ettepoole. Ta on lubanud USA majandust stimuleerida, mis pani aktsiaturud kiiresti tõusma. Ka dollar on paari kuu lõikes tublisti tugevnenud, võlakirjade hinnad aga langevad. Tõsi, need hinnaliikumised on osalt peatunud, sest investorid kardavad, et hinnad on liikunud liiga kaugele ja liiga kiiresti.

Bloombergi dollariindeks on täna langenud 0,6 protsenti. See odavneb juba neli nädalat järjest, mis on pikim jada alates veebruarist. Kuld kallines aga 0,5 protsenti ja praegu kaupleb 1215 dollaril untsist.

Investorid hoiavad sel nädalal silma peal ka tulemuste hooajal – neljanda kvartali tulemused avalikustavad näiteks Alphabet (Google’i emafirma), Samsung Electronics ja Alibaba Group Holding.

„Turud ootavad rohkem tõestust, et Donald Trump peab oma stimuleerimise ja regulatsioonide vähendamise lubadusi,“ ütles investeerimisfirma AMP Capital Investors Ltd strateeg Shane Oliver. „Aktsiad on järgnevad paar kuud väga haavatavad.“

Hetkel kuum