Sirje Rank • 17. veebruar 2017 kell 10:00

Prantsuse sotsid kergitavad Le Peni võiduvõimalusi

Prantsusmaa sotsialistide presidendikandidaat Benoit Hamon  Foto: Scanpix/Reuters

Prantsusmaa võlakirjade hind langes täna, kui Prantsusmaa sotsialistide presidendikandidaat Benoit Hamon teatas, et peab kõnelusi vasakäärmuslaste kandidaadi Jean-Luc Melenchoniga oma kandidatuuride ühendamise üle.

See võiks luua olukorra, kus maikuus toimuval Prantsusmaa presidendivalimiste teises voorus oleksid vastakuti paremäärmusliku Rahvusrinde juht Marine Le Pen, kes lubab Prantsusmaa välja viia nii eurot kui ka Euroopa Liidust, kui ei õnnestu välja kaubelda paremat kokkulepet, ning vasakpoolsed. Hamoni ja Melenchoni toetusnumbrid kokku lubaks rehkendada pääsuga valimiste otsustavasse vooru, vahendas agentuur Bloomberg.

Prantsusmaa börs reageeris langusega, euro nõrgenes ning Prantsusmaa ja Saksamaa võlakirjade tootluse vahe kasvas.

„See ei ole ilmselgelt Prantsusmaa võlakirjade jaoks hea uudis,“ kommenteeris Bloombergile ABN Amro Banki strateeg Kim Liu. „See suurendab Le Peni võidu tõenäosust ja Prantsusmaa võlakirjad on juba praegu poliitilistele riskidele väga tundlikud. Vara on veel öelda, kas siit tuleb oluline muutus, sest pole veel selgust, kui tõsised need kõnelused on, kuid kindlasti pole see midagi sellist, mida turg soovinud oleks.“

Euro odavnes 0,2% ja kauples 1,065 dollari tasemel. Prantsusmaa börsiindeks CAC oli 0,9% languses.

Hetkel kuum