Pille Ivask • 20. veebruar 2017 kell 8:30

May mures Vauxhalli müügi pärast

Theresa May.  Foto: EPA

Briti peaminister Theresa May plaanib kohtuda Peugeot’ juhi Carlos Tavaresiga, et arutada tehingut, millega Briti Vauxhall läheb Prantsuse autotootja omandusse.

Eelmsel nädalal teatas Peugeot’sid ning Citroene valmistav Prantsuse autotootja PSA Group, et ostab ära General Motorsi Euroopa ärid, mille alla kuulub ka Opel ning selle Suurbritannia bränd Vauxhall.

Briti valitsuse kõneisik ütles, et May tahab kohtumisel Tavaresiga selgeks rääkida, missugused on tehingu tingimused ning missugust mõju see Suurbritannia autotööstusele avaldab, vahendab MarketWatch. May on niigi hirmul Briti autotööstuse käekäigu pärast pärast Brexitit. Tehingu tulemusena võivad kaduda tuhanded töökohad, sest Vauxhall pole kasumlik ettevõte.  

“Valitsus on valmis tegutsema, mitte ei lase sellel (ostutehingul – toim) lihtsalt juhtuda,” kommenteeris Briti valitsuse anonüümsust palunud ametnik.

Peugeot’ plaan osta Opel ning Vauxhall on nii Saksamaal kui ka Suurbritannias kohanud negatiivset vastukaja eeskätt ametiühingute poolt. Eriti mures on britid, kuna autotööstus, mis on Euroopa Liidu riikide müügist väga sõltuv, võib Brexiti tõttu sattuda suure löögi alla. Samuti valmistatakse paljusid autoosi Euroopa Liidu riikides ning nende toimetamine Suurbritanniasse võib pärast Brexitit muutuda keerukamaks.

Hetkel kuum