Mait Kraun • 11. aprill 2017 kell 20:56

Börs: investorid pagesid turvalistesse varadesse

New Yorgi börs  Foto: EPA

Kuld ja jeen tõusid viimase viie kuu tippu ning võlakirjade tootlused kukkusid peaaegu viimase aasta madalaima tasemeni, sest investorid ostsid geopoliitiliste pingete tõttu niinimetatud turvasadama varasid.

Jeen tugevnes peaaegu kõigi suuremate valuutade suhtes, sest olukord Aasias teravnes. Põhja-Korea ähvardas USAd tuumalöögiga ning Ühendriikide president Donald Trump ütles, et USA „lahendab probleemi ära“ ka ilma Hiinata. USA välisminister Rex Tillerson ütles Itaalias toimuval G7 kohtumisel, et Venemaa peab loobuma Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi toetamisest, kirjutab Bloomberg.

„See tundub olevat täiuslik torm, mis hakkab varade hindu muutma,“ ütles investeerimisfirma Manulife Asset Managementi vanemkaupleja Michael Lorizio. „Põhja-Korea väljaütlemised on muutnud globaalse makropildi küllaltki segaseks. Presidendi Twitteri säutsud lisasid õli tulle.“

Standard & Poor’s 500 indeksi 11 sektorist odavnesid 7. Päeva alguses toimunud järsem langus viis volatiilsusindeksi (VIX) kõrgeima tasemeni alates USA presidendivalimistest. Kokkuvõttes langes S&P 500 indeks 0,1 protsenti 2349 punktini. Stoxx Europe 600 indeks jõudis eile kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta detsembrist, aga täna indeksi hind palju ei muutunud.

USA 10-aastaste võlakirjade tootlus langes 7 baaspunkti võrra 2,30protsendini. Kuld kallines 1,4 protsenti ja päeva lõpuks maksis unts 1272 dollarit. WTI toornafta kallines 0,2 protsenti 53,21 dollarini barrelist.

 

Hetkel kuum