Mait Kraun • 1. juuni 2017 kell 17:45

Faber: USA aktsiaturud kukuvad 50 protsenti

Investor Marc Faber.  Foto: Bloomberg

Kuulus investor Marc Faber, kes on tuntud oma süngete prognooside poolest, usub, et USA aktsiaturud on suures mullis ning selle lõhkemisel kaotavad investorid tõenäoliselt poole oma rahast, vahendab MarketWatch.

„Igal pool on mullid. Ükski vara pole väga odav,“ ütles Faber CNBC-le antud intervjuus. Tema sünge prognoos ei peaks tulema üllatusena inimestele, kes on viimastel aastatel finantsmeediat jälginud. Aktsiaturud on sellegi poolest kasvu jätkanud ning Faber pole oma vaateid muutnud.

„Me oleme samas olukorras nagu 1999-2000 aastatel,“ ütles ta. Faber viitab ajaperioodile, mil aktsiaturgude hinnatasemed olid enne tehnoloogiamulli lõhkemist rekordtasemel. „Ühel päeval see mull lõhkeb. Kui see juhtub, siis inimesed kaotavad 50 protsenti oma varadest.“

„Ma nõustun, et Donald Trump mõjub turgudele ja majandusele hästi, aga osad tema väljaütlemised küll USA-le head ei tee,“ ütles Faber.

Tõsi, Trumpiga seotud eufooria on veidi hoogu maha võtnud, sest ei ole kindel, kas USA president suudab kõik oma lubadused ellu viia. Investorites on optimismi tekitanud eelkõige Trumpi maksuplaan, regulatsioonide vähendamine ja infrastruktuuri kulutused. Sellegi poolest usub suurem osa analüütikuid, et pulliturg peaks jätkuma.

Faber nii ei usu. Ta arvab, et tarbimine on majanduse taastumisfaasi arvestades küllaltki nõrk. Miljardäri sõnul kallinevad varade hinnad, aga palgakasv on nadi ning USA majandus nõrgeneb.

 

Hetkel kuum