Artur Erik Lindmaa • 22. august 2017 kell 8:45

Naelsterlingi heitlus euroga

Naelsterlingi heitlus euroga  Foto: Reuters/Scanpix

Naelsterling langes eelmisel nädalal seitsme aasta madalaimale tasemele võrreldes euroga, kuid mõne analüütiku sõnul jätkub naela langus, kuni vahetustase jõuab euroga vähemalt üksühele, kirjutab The Wall Street Journal.

Nael on dollari suhtes tõusnud 2017. aastal 4% ehk nael on väärt pea 1,3 dollarit. See-eest võrreldes euroga on kuningriigi valuuta nõrgenenud rohkem kui 6%. Praegune naela vahetuskurss on 1,09 euro tasemel.

Kuigi naelsterlingi liikumist dollari suhtes kajastatakse meedias rohkem, on liikumine euro suhtes kuningriigi majandusele olulisem tänu majanduslikule seotusele Euroopa Liiduga.

HSBC analüütik David Bloom ootab, et nii euro kui ka naelsterling kaupleb aasta lõpuks 1,20 dollari tasemel. Morgan Stanley analüütikud näevad aga naela kurssi aasta lõpuks langemas alla euro.

Alles kaks aastat tagasi kauples euro naelsterlingi suhtes ajalooliselt pea madalaimal tasemel, kui Euroopa Keskpanga kvantitatiivse lõdvendamise programm kogus hoogu ning Inglismaa keskpangalt oodati intressimäärade tõstmist.

Alates 2015. aasta suvest on euro tõusnud naela suhtes 25%, millele on kaasa aidanud Ühendkuningriigi referendum ning eurotsooni tugevnenud majandus.

Ootus, et Inglismaa keskpank tõstab intressimäärasid tänu kasvanud inflatsioonile, on hääbumas. See-eest valmistuvad investorid Euroopa keskpanga võlakirjade tagasiostuprogrammi koomaletõmbamiseks.

Sellest hoolimata ei nõustu kõik analüütikud suurpankade prognoosiga, et naela ja euro vahetuskurss muutub üksühele. Näiteks eeldavad osad analüütikud, et euro langeb võrdsele tasemele hoopis dollariga ega tõuse üle praegusest 1,17 dollari tasemest.

Naela nõrgenemisel euro suhtes on tugev mõju kuningriigi majandusele tänu geograafilisele lähedusele ja seotud kaubandusele Euroopa Liiduga. Euroala moodustab 47,6% Inglismaa keskpanga naelsterlingi kehtiva vahetuskursi indeksist, samal ajal kui dollaril on 19,4%.

Kehtiv vahetuskursi indeks on näitaja, mis võrdub kaubanduspartnerite inflatsiooni ja kodumaise inflatsiooni suhte ning nominaalsete vahetuskursside indeksite kaalutud geomeetrilise keskmisega.

Seega toob naelsterlingi nõrgenemine euro suhtes kaasa suurema reaktsiooni imporditud inflatsiooni suhtes, sest suurem osa ostetud kaupu ja teenuseid Ühendkuningriigist väljaspool on denomineeritud eurodes ja dollarites.

Hetkel kuum