Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Naelsterlingi heitlus euroga

  Naelsterlingi heitlus eurogaFoto: Reuters/Scanpix

  Naelsterling langes eelmisel nädalal seitsme aasta madalaimale tasemele võrreldes euroga, kuid mõne analüütiku sõnul jätkub naela langus, kuni vahetustase jõuab euroga vähemalt üksühele, kirjutab The Wall Street Journal.

  Nael on dollari suhtes tõusnud 2017. aastal 4% ehk nael on väärt pea 1,3 dollarit. See-eest võrreldes euroga on kuningriigi valuuta nõrgenenud rohkem kui 6%. Praegune naela vahetuskurss on 1,09 euro tasemel.
  Kuigi naelsterlingi liikumist dollari suhtes kajastatakse meedias rohkem, on liikumine euro suhtes kuningriigi majandusele olulisem tänu majanduslikule seotusele Euroopa Liiduga.
  HSBC analüütik David Bloom ootab, et nii euro kui ka naelsterling kaupleb aasta lõpuks 1,20 dollari tasemel. Morgan Stanley analüütikud näevad aga naela kurssi aasta lõpuks langemas alla euro.
  Alles kaks aastat tagasi kauples euro naelsterlingi suhtes ajalooliselt pea madalaimal tasemel, kui Euroopa Keskpanga kvantitatiivse lõdvendamise programm kogus hoogu ning Inglismaa keskpangalt oodati intressimäärade tõstmist.
  Alates 2015. aasta suvest on euro tõusnud naela suhtes 25%, millele on kaasa aidanud Ühendkuningriigi referendum ning eurotsooni tugevnenud majandus.
  Ootus, et Inglismaa keskpank tõstab intressimäärasid tänu kasvanud inflatsioonile, on hääbumas. See-eest valmistuvad investorid Euroopa keskpanga võlakirjade tagasiostuprogrammi koomaletõmbamiseks.
  Sellest hoolimata ei nõustu kõik analüütikud suurpankade prognoosiga, et naela ja euro vahetuskurss muutub üksühele. Näiteks eeldavad osad analüütikud, et euro langeb võrdsele tasemele hoopis dollariga ega tõuse üle praegusest 1,17 dollari tasemest.
  Naela nõrgenemisel euro suhtes on tugev mõju kuningriigi majandusele tänu geograafilisele lähedusele ja seotud kaubandusele Euroopa Liiduga. Euroala moodustab 47,6% Inglismaa keskpanga naelsterlingi kehtiva vahetuskursi indeksist, samal ajal kui dollaril on 19,4%.
  Kehtiv vahetuskursi indeks on näitaja, mis võrdub kaubanduspartnerite inflatsiooni ja kodumaise inflatsiooni suhte ning nominaalsete vahetuskursside indeksite kaalutud geomeetrilise keskmisega.
  Seega toob naelsterlingi nõrgenemine euro suhtes kaasa suurema reaktsiooni imporditud inflatsiooni suhtes, sest suurem osa ostetud kaupu ja teenuseid Ühendkuningriigist väljaspool on denomineeritud eurodes ja dollarites.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.