investor Toomas • 14. november 2017
Jaga lugu:

Investor Toomas: Vestas tuulte pöörises

Foto: EPA

Investori vaatest on väga järsud aktsiakukkumised alati põnevad, sest sealt võib tekkida ostukoht. Sama hingetõmbega tõttan aga kohe hoiatama, et lollikindel reegel see ei ole.

 

Investori jaoks tekitas sellise põneva seisu läinud nädalal Taani tuulikutootja Vestase aktsia järsk kukkumine pärast kolmanda kvartali majandustulemuste avaldamist. Neljapäeval kukkus aktsia ligi 20%, pühkides minema kogu aastase tootluse. Firma väärtusest haihtus 22 miljardit Taani krooni.

Tulemused olid alla ootuste ning lõpuks tunnistas ka maailma suurim tuulikute tootja, et peab sektoris kasvanud hinnasurvele alla vanduma. Selle aasta kasumiootusi (EBIT) kärbiti 12-14% asemel vahemikku 12-13%. Tellimusi on küll järjest rohkem - MW mõõdetuna aastatagusega võrreldes 48%, kuid lukku on need läinud ca 17% madalama hinnaga kui aasta esimesel poolel, osutas Sydbank. Panga hinnangul on Vestas siiski piisavalt tugev, et turbulentsist läbi tulla.

Tuuled lõõtsuvad eri ilmakaartest – ühelt poolt ehitavad Pariisi kliimaleppest joonduvad riigid järjest rohkem tuuleparke, teisalt makstakse vähem toetusi. Selle asemel korraldatakse järjest sagendamini oksjoneid, kus tuulepargi rajamise loa pärast käib kõva konkurents. See seab tuulikutootjate jaoks hinnad surve alla. Madalam hind tähendab aga jällegi turu kasvu.

Analüütikud on ettevaatlikumad

Veel üks jokker on Vestase jaoks USA president Donald Trump, kes pole varjanud oma vastumeelsust eriti tuuleenergia suhtes ning vilistab ka Pariisi kliimaleppele. Kui Trump presidendiks sai, kukkus Vestase aktsia pea niisama järsult. Kuid taastus kiiresti ja kauples juulis pealpool 620 Taani krooni taset. Möödunud nädala lõpus kukkus aktsia vaat et 20 protsendi ja jätkas ka emaspäeval langust, jõudes 406 Taani kroonini.

USA turg on tuulikutootjatele maailmas Hiina järel teine ja Vestasele annab see pea kolmandiku tuludest. Nüüd lõõtsub sealtpoolt jälle külma – Trumpi maksureformiga tahetakse kärpida ka taastuvenergia toetusi. Kas see ettepanek USA Kongressist läbi läheb, veel ei tea, kuid see ebakindlus surus veelgi Vestase aktsiat alla. Niisiis on tuuleenergia sektor jätkuvalt poliitiliste tuulte pillutada.

Kuid selgelt on kätte jõudmas aeg, kus tuuleenergia suudab juba omal jõul konkureerida. Määravaks saab Vestase võime kohaneda ning ka madalamal hinnatasemel head raha teenida.

Analüütikute arvamusi Vestase tulevikust on seinast seina. Mitmed kärpisid läinud nädalal aktsiasoovitusi "osta" pealt "hoia" peale, nagu näiteks SEB, JP Morgan, Jyske Bank ja Sydbank. SEB kärpis aktsia hinnasihi 705 Taani kroonilt 450 kroonile, Societe Generale 385 kroonile. Nordea ja Carnegie seevastu leiavad, et õige aeg on Vestase aktsiat osta. Nordeal on sihtkurss 610 krooni, Danske Bankil veel kõrgem. Agentuuri Bloombergi koondatud 23 analüütiku arvamusest oli müügisoovitusi vaid 3 ja ostutoovitusi 15. Kas osta, seda mina kellelegi ette ütlema ei hakka.

Jaga lugu:
Hetkel kuum