Mait Kraun • 24. märts 2018 kell 5:45

Investorid panustavad rubla tõusule

Vene rubla  Foto: Shutterstock

Venemaa majandus taastub sügavast langusest ja paljud investorid panustavad rubla tõusule. Põhjuseid selleks on mitmeid, kirjutab MarketWatch.

1. Majanduse taastumine

Venemaa majanduslangus algas 2014. aastal, mil nafta hind kukkus ja Ukraina ründamise eest kehtestati riigile laialdased sanktsioonid. Eelmisel aastal tugevnes rubla USA dollari suhtes 5,9 protsenti. Aasta algusega võrreldes on see kallinenud 0,5 protsenti ning ühe dollari eest peab välja käima 57,19 rubla.

Võrdluseks: 2014. aastal kallines dollar rublasse lausa 83,9 protsenti. 2016. aasta veebruariks oli valuutapaar jõudnud uue kõigi aegade rekordini – ühe dollari eest sai enam kui 78 rubla, selgub FactSeti andmetest.

„Fundamentaalselt on rubla väga tugev valuuta. Venemaal on kapitalikonto ülejääk, kõrged reaalintressiga kodused võlakirjad, madal laenutase ja väike sõltuvus välismaisest kapitalist,“ ütles investeerimisfirma Insight Investmentsi portfellihaldur Robert Simpson.

2. Reaalintressimäärad

Turuosalised on ühel meelel, et intressimäärad on tugev faktor, mis rublat toetab. Tõsi küll, Venemaa Keskpank tõenäoliselt jätkab lõdva rahapoliitikaga, sest tarbijainflatsioon on väga madal. Venemaa reaalintressid on arenevate turgude seas ühed kõrgemad, mis peaks rubla toetama, kirjutasid Morgan Stanley analüütikud eesotsas Hans Redekeriga.

Capital Economicsi ökonomistid Neil Shearing ja William Jackson ootavad, et Venemaa inflatsioon on keskpanga plaanitud 4protsendilisest määrast madalam.

Tavaliselt on nii, et lõdva rahapoliitikaga keskpank pigem survestab valuutakurssi. Seekord on asjad aga teisiti. „Odav nafta ja geopoliitilised pinged survestavad samuti rublat, aga me näeme valuutas jätkuvalt väärtust,“ ütlesid Morgan Stanley analüütikud. „Venemaa valitsuse 10aastased võlakirjad pakuvad praegu 7protsendilist tootlust ja selle tõttu võiks investorid olla võlakirjadest huvitatud. See omakorda toetab jälle rubla.“

3. Potentsiaalsed reformid

Venemaal on varasemalt olnud mitu kiire majanduskasvuga perioodi, millele on järgnenud stagneerumine. Selleks, et Venemaa ei kukuks stagnatsiooni, on vaja teha reforme, nõustuvad analüütikud.

„Pärast valimisi peaks majanduskasv muutuma prioriteediks. Poliitiline stabiilsus on juba tagatud ning nüüd ootame värsket majanduspoliitikat, mis kasvu käima tõmbaks,“ ütles Simpson.

Pühapäeval Venemaal toimunud presidendivalimised võitis ülekaalukalt jälle Vladimir Putin. Tulemus oli oodatud ning rubla kurssi see väga ei mõjutanud.

Sellel nädalal on rubla kurss veidi tugevnenud, sest nafta hind tõuseb ning USA dollarit on survestanud kaubandussõja hirm.

4. Majandus on sanktsioonidega kohandunud

 

„Venemaa majandus on pärast sanktsioonide kehtestamist loonud keskkonna, kus välismaistest kaupadest ja kapitalist on sõltuvus väiksem kui paar aastat tagasi,“ ütles Simpson. See on üks faktoritest, mis rublale samuti toetust pakub.

Edasised sanktsioonid ei tohiks majandust eriliselt kahjustada, ütlesid Shearing ja Jackson. Teisalt ohustab võimalik ülemaailmne kaubandussõda Venemaa kaevandussektorit, hoiatasid Bank of America Merrill Lynchi analüütikud. Trump kehtestas hiljuti terase- ja alumiiniumiimpordile tariifid ning teatas sellel nädalal, et tariifid kehtestatakse ka 50 miljardi dollari ulatuses Hiina kaupadele.

Hetkel kuum