Artikkel
 • Jaga lugu:

  Trump räsib Amazoni aktsiat

  Amazoni logistikakeskuse töötajate streik novembris Saksamaal: töötajad nõuavad korralikku töötasu ja kollektiivlepingut.Foto: EPA

  Internetikaubandushiiu Amazoni tähelendu ei näinud miski peatavat. Kuid siis sattus ta USA presidendi Donald Trumpi rünnaku alla.

  Möödunud nädalal kirjutas Donald Trump Twitteris, et Amazon ei maksa piisavalt makse, kasutab ära USA riiklikku postifirmat – ega maksa ka sellele piisavalt – ning rõhub oma tegevusega väikekaupmehi, kes on sunnitud konkurentsi tõttu oma tegevuse lõpetama. Need süüdistused panid Amazoni aktsia tublisti langema, esmaspäeval kukkus aktsia jupiti viie protsendi jagu, 1370 dollari juurde, eile õhtul algas kauplemispäev samuti langusega. Kas see annab põhjuse muretsemiseks?
  Mis selle taga on?
  Et Amazon üldse makse ei maksa, pole õige: New York Timesi andmetel tasus Amazon eelmisel aastal ligi miljardi dollari jagu tulumaksu ning ettevõte kogub käibemaksu neis osariikides, mis seda nõuavad. Samas tõi leht välja, et föderaalmakse kontsern ei maksnud ning „kasutas ära maksusoodustusi, et föderaalsetest maksudest kõrvale hoida“.
  Riikliku postiteenuse puhul tuleb märkida, et see on juba aastaid rahalistes raskustes. Kuna Amazoni pakiteenus on postiettevõtte jaoks kasvav valdkond ning selle maht on suur, on tõenäoline, et Amazon sai postiettevõttelt hea tehingu. Samas kaitses postiettevõtte finantsjuht Joseph Corbett möödunud suvel Wall Street Journalis ägedalt Amazonile antud tariife – nende hind olevat „konkurentsivõimeline“.
  USA meedia näeb Trumpi väljaütlemiste taga veel ühte põhjust: Amazoni loojale, maailma rikkaimale mehele Jeff Bezosele kuulub teiste ettevõtete hulgas ka väljaanne Washington Post, mis mõnuga Donald Trumpi kritiseerib.
  Mida Amazoni vastu teha saab?
  Kuid kas see kõik peaks investoreid muretsema panema? Kas see võib aktsial, mis viimase 12 kuuga on ligi 55 protsenti tõusnud, tõesti õhu välja lasta? USA meedial pole infot selle kohta, milliseid reaalseid samme Amazoni vastu astuda saaks, sest makse ettevõte maksab ning maksusoodustuste kasutamine pole illegaalne.
  „Trump haugub rohkem, kui hammustab,“ kommenteeris Fort Pitt Capital Groupi investeeringute juht Charlie Smith MarketWatchile – tema ei usu, et sellest Amazoni-vastasest kampaaniast asja saab. Pealegi – see poleks esimene kord, kui mõni „kohalik“ ettevõte Trumpil hambus on: sama saatust on jaganud Lockheed Martin, Boeing ning moeäri Nordstrom, kui see tema tütre Ivanka brändi aasta eest välja viskas.
  Kui riik tahaks Amazoniga kiusu ajada, siis iseenesest võimalusi jagub: juba mitu kuud küpseb Amazoni ja Pentagoni (USA kaitseministeeriumi peakontor) megadiil, mis peaks varsti valmis saama. Tegu on Business Insideri andmetel 10 miljardi dollari suuruse kümneaastase lepinguga, mis teeks Amazonist Pentagoni ainsa pilveteenuse pakkuja.
  See ei meeldi väljaande sõnul konkurentidele, sest tingimused on sõnastatud nii, et šanss on ainult Amazonil: nimelt tuleks 9 kuu jooksul pärast lepingu saamist hankida omale tarvilikud sertifikaadid ja konkurendid sellega nii kiiresti toime ei tuleks. Washington Post kirjutas märtsis, kuidas Pentagon pidi kriitika tõttu miljardi dollari suuruse tehingu Amazoni partnerettevõttega 65 miljonile dollarile vähendama: kaitseministeeriumi süüdistati Amazoni sõbra eelistamises konkurentidele.
  Wall Street Journali kolumnist James Freeman leiab aga, et nii kaugele pole riigil vaja vaadata: piisab sellestki, kui riik enam ettevõttele abi ei anna ja maksusoodustusi ei tee. Nii et olukord on Amazoni jaoks kõhedust tekitav.
  Külmad tuuled Euroopast
  Amazoni ja teiste rahvusvaheliste tehnoloogiafirmade maksupraktika on pinnuks silmas ka Euroopa Liidul, kes leiab, et võrreldes kohalike ettevõtetega maksavad gigandid siin kahtlaselt vähe makse. Märtsis avalikustas Euroopa Komisjon plaani, milles öeldi selge sõnaga: digiettevõtted maksavad keskmiselt 9,5 protsenti maksu, traditsioonilised ettevõtted 23,2 protsenti.
  Et digiettevõtete eelis kaotada, teeb EL järgmist: enam ei loe maksustamisel ettevõtte peakontori asukoht Dublinis või Luksemburgis, vaid see, kus kasum teeniti. Kui Facebook teeb Eestis enam kui 7 miljoni euro suuruse käibe ja siin on tal enam kui 100 000 kasutajat, tuleb kasum maksustada tulevikus meie juures. Samuti kaalutakse Euroopa Liidus ajutist ühtlast digimaksu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Liina Kersna jääb ametisse Valitsuses ei tohi alla 7 liikme
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.