Börs: nafta aitas kõrgemale

Iraani naftaplatvorm Pärsia lahes  Foto: EPA

Kolmapäeval hakkasid USA börsid pärast nädala alguse hingetõmmet nafta kallinemise abil jälle julgelt ülespoole rühkima.

Dow Jonesi indeks kerkis 0,75%, 24 543 punktile. Nasdaq Composite liikus 1% kõrgemale, 7339 punkti tasemele. S&P 500 tõusis 0,97% ning lõpetas päeva 2697 punktil. CBOE volatiilsusnäitaja (VIX) ehk nn Wall Streeti hirmuindeks naasis aga seekordse 8,77% langusega jaanuari lõpu rahulikule tasemele.

Kolmapäeva olulisim tegur oli kahtlemata nafta hind, mida tõukas ülespoole president Trumpi eilne otsus Iraani tuumaleppest väljuda ning islamiriigile kehtestatud sanktsioonid taastada. Mõne kuu pärast jõustuvad piirangud viivad maailmaturult ära enamiku Iraanis toodetud mustast kullast. Ühendriikide toornaftaindeks WTI kasvas kolmapäeval tervelt 3%, peatudes 71,14 dollaril barreli kohta. Brenti toornafta juulikuu futuurid kallinesid samal ajal 3,2% ja jõudsid 77,12 dollarini barreli kohta. Nõnda kõrge oli selle näitaja tase viimati 2014. aasta novembris.

Kohaliku toornafta kõrgem hind andis mõistagi tõuke paljudele tootjatele ja tolle valdkonna teenusepakkujatele. Tublisti kerkisid näiteks Occidental Petroleum (+5,37%) ja Noble Energy (+4,37%), kuid kauplejate silmis jagus tõusuruumi ka tuntumatele tegijatele nagu Exxon Mobil (+2,36%) ja Chevron (+1,7%). S&P 500 energeetikasektor (.SPNY) tõusis kolmapäeval pisut enam kui 2%.

Naftatööstuse kõrval nautis kauplejate sooja tähelepanu ka kvartaliprognoose ületanud reisiportaal TripAdvisor (+22,8%). Tõsi, kokkuvõttes väljus portaali väärtpaber seeläbi pelgalt 12 kuud kestnud langusest, saabudes tagasi oma möödunud aasta sama aja hinnatasemele.

Videomängude valmistaja Electronic Arts (+5,75%) suutis samuti analüütikute ootustest kõrgemale hüpata: õigupoolest küündis firma käive lõppenud majandusaastal lausa isikliku rekordini - 5,15 miljardi dollarini. Kasumit teeniti aastaga 1,04 miljardit dollarit. Sealjuures tõusis EA kasumimarginaal tänu digitaalsete mänguostude silmnähtavalt kasvanud osakaalule võrreldes firma jaoks kulukama poemüügiga.

Hetkel kuum